Kornai elkeseredett

Posted by

Tele van dühvel és elkeseredéssel – írja Kornai János Látlelet című könyvében. Habár a közgazdász már hatvan éve publikál, még soha nem fakadt ki olyan indulattal, mint a most megjelent műben. Kornai a hvg.hu-nak adott interjújában arról beszél, hogyan betonozta be magát a Fidesz, miért tűrjük Orbánék uralmát és milyen módon dönthetnénk meg azt. Hatalmi piramis épül ki, tetején a legfőbb vezető – mondja. Kornai már 8 évvel ezelőtt felvetette: a Fidesz átrajzolhatja a választási rendszert és szavazati jogot adhat a határon túli magyaroknak a hatalom megőrzése érdekében.
Szerinte a Fidesz már az első Orbán-kormány idején törekedett a centralizációra, csak nem volt kétharmada, hogy ezt végigvigye.
“ARRA KÖVETKEZTETTEM: OLYAN RENDSZERT FOG BERENDEZNI, AMELYBEN NEM LEHET LEVÁLTANI. AZT A RENDSZERTÍPUST, AMELYIK A DEMOKRÁCIA BIZONYOS FORMÁLIS JEGYEIT MEGTARTJA UGYAN, DE A HATALOM NEM LEVÁLTHATÓ, AUTOKRÁCIÁNAK NEVEZEM” – hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint Magyarország ma még jogállamnak tekinthető: habár tömegtermelésben alkotják és összecsapják a törvényeket, azok tekintélye mégsem szűnt meg teljesen, ahogy a bírói függetlenség felszámolása sem ment végbe, hiába ültette a hatalom sok esetben a saját híveit a bírói székbe.
A központosítás ugyanakkor olyannyira hétköznapi jelenséggé vált, hogy Kornai – még korábban – 33 példát hozott fel rá a médiától a filmiparig.
Most azt állítja: újabb 33 példa lehetne említhető, legutóbb épp a nyugdíj-főigazgatóság és az államkincstár közös irányítás alá vonása. “EGY ZSARNOKNAK KÖNNYEBB DOLGA VAN, HA CSAK KÉT GYEPLŐT KELL RÁNGATNIA, NEM EZRET. HATALMI PIRAMIS ÉPÜL KI: TETEJÉN A LEGFŐBB VEZETŐ, AKI PARANCSOKAT AD AZ ALATTA LÉVŐ SZINTNEK, S AKARATÁT ENGEDELMESEN TELJESÍTIK.”
Kornai hangsúlyozza: a legnagyobb probléma, hogy a Fidesszel való viszony határozza meg a versenyképességet. Kialakult a Fidesz-közeli vállalatok köre, amelyek privilégiumokat élveznek, aki pedig kiesik a Fidesz kegyeiből, az lépten-nyomon hátrányba kerül. Ez nem egészséges állapot.
Úgy látka, hogy Orbán fel van készülve a fegyveres erőszakra is.
Hogyan próbálná a hatalmát fenntartani a rezsim, ha kitörne a lázadás ellene? Kornai két forgatókönyvet lát elképzelhetőnek: az egyik, amelyben nem mennek az utcára százezres tömegek, csak aránylag kis tüntetések lesznek.
“Ebben az esetben elegendő, amit most tesz: felkelti az egzisztenciális fenyegetettség érzetét. Sokan azért nem szólalnak meg, mert attól tartanak, hogy bajuk lesz, mások meg azért, nehogy az általuk vezetett intézményt, céget sodorják bajba. A másik lehetőség, hogy kitör a tömegindulat. Ennek megfékezésére a jogi lehetőség elő van készítve, a tömeges bevándorlás elleni védekezés címén most is válsághelyzet van.”
Szerinte a fegyveres erőszak bevetéséhez minden feltétel adott, hiszen az ezt korlátozó fékek és ellensúlyok rendszere már nem működik; ha pedig kétely merülne fel a rendőrség vagy katonaság közbelépésének legitimitásával kapcsolatban, még mindig ott a terrorelhárítás.
“Ám ezekre eddig nem volt szükség. Erdogan úgy érezte, hogy szükség van rájuk. Putyin is. Orbán joggal érezheti, hogy nincs szükség rájuk. Ha minden megy enélkül is, akkor minek?” – teszi fel a költői kérdést a tekintélyes közgazdász.

 

A teljes interjú itt van:

http://hvg.hu/itthon/201745__kornai_janos__amagyar_allapotokrol_u_kanyarrol_autokraciarol__veszjelzesek