Vécépapír-gate

Posted by

Lendvai Ildikó
Kitört a magyar vécépapír-gate. Maga az ÁSZ-elnök robbantotta ki, a vécépapír körüli anarchikus állapotokkal példázva, hogy a kórházakban és szakrendelőkben pénzügyi káosz uralkodik, ami a korrupciónak is táptalaja. Márpedig ha van valami, amit ő és gazdái mindennél jobban utálnak, az a korrupció. Talán még a pénzügyi káosznál is jobban. Innen mindenki láthatja, hogy az egészségügy bajairól az intézmények vezetői és dolgozói tehetnek. Rájuk tessék haragudni, amilyen agyonhajszoltak, úgy sincs idejük megsértődni. A vécépapír-fronton sem az a baj, hogy van, ahol már automatából pénzért adják, hanem az, hogy másutt viszont számolatlanul szórják, nem vezetnek rendes leltárt róla, nem közbeszerzéssel szerzik be a legolcsóbbat.
Nyilván van több kórház vagy rendelő, ahol tényleg mindenféle pénzügyi hiba van, azt sem zárom ki, hogy vannak, akik visszaélnek a helyzettel – miért pont ez a terület volna kivétel? Kár, hogy ugyanez az ÁSZ-elnök csak a vécépapír körül szaglászik ilyen éberen. Nemrégiben csak a Jobbikot vágta haza az áron aluli plakáthelyek használatáért, de amikor azt firtatták nála, hogy a Fidesz szintén a Simicska-cégnél anno még kedvezményesebben plakátolt, csak annyit mondott: “Az ÁSZ nem rendelkezik nyomozati jogkörrel.”
De belátom, hogy a vécépapír fontosabb, mint a pártfinanszírozás. Ezért segítek::
1. Egy kormányrendelet értelmében a kórházak csakis a büntetésvégrehajtótól (Tökölről) vásárolhatnak vécépapírt, ebben nem folytathatnak tehát közbeszerzést.
2. Az egészségügyi beszerzések javát már rég központosították, ezt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ végzi. Sokkal nagyobb léptékű disznóságokkal, mint amekkorára egy rendelő vagy kórház képes. Tavaly pl. a Közbeszerzési Döntőbizottság összesen 100 milliós bírságot rótt ki rá. Feltehetőleg egy bizonyos (nem a legolcsóbb) beszállítói kör testére szabták a pályázati kiírásokat.
Hogy Önöket nem a vécépapír-gate érdekli, csak a vécépapír, ami többnyire nincs? Nyugi. Az ÁSZ-vizsgálattal indokolva majd kinevezik a kórházi kancellárokat, és rend lesz! Például bevezethetik a várólistát a vécépapírra is.