A gyerekek 43 százaléka házasságon kívül születik az EU-ban

Posted by

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint 2016-ban a gyerekek körülbelül 43 százaléka házasságon kívüli kapcsolatból született. Ez 15 százalékkal magasabb, mint 2000-ben volt. Évente nagyjából egy százalékponttal emelkedett az arány. Ez egyértelműen a családmodell lassú, de folyamatos változását mutatja. Nyolc uniós tagállamban már magasabb a házasságon kívül született gyerekek aránya, mint a házasságon belülieké. A legmagasabb, 60 százalék Franciaországban, Bulgáriában és Szlovéniában 59 százalék, Észtországban 56, Svédországban 55, Dániában 54, Portugáliában 53, Hollandiában pedig pont 50 százalék.
Görögország, Horvátország és Ciprus ebből a szempontból konzervatív országnak minősül. Ezekben az uniós tagállamokban két évvel ezelőtt a gyerekek kevesebb, mint 20 százaléka született csak házasságon kívüli kapcsolatból.
Magyarországon ez az arány 47 százalék volt akkor, ami valamivel magasabb az uniós átlagnál.
2015 és 2016 között Magyarország, Észtország, Olaszország, Lettország, Litvánia és az Egyesült Királyság kivételével minden EU-s országban nőtt a házasságon kívül születettek száma.
Az uniós országokon kívül vizsgálták az Európai Szabadkereskedelmi Társulás államait is, Liechtensteinben és Svájcban 25 százalék alatt volt a házasságon kívül születettek aránya, Norvágiában (56 százalék) és Izlandon (70 százalék) viszont kiugróan magas volt az érték. (Euronews, Attila Magyar)