Felforr a Föld

Posted by

Egyre élhetetlenebbek lesznek a körülmények a Földön – erre hívják fel a figyelmet svéd kutatók, akik szerint a 2015-ös párizsi klímaegyezményben lefektetett 2 fokos limit alatti hőmérséklet-növekedés sem garantál már semmit: annak is végzetes következményei lehetnek.

Stockholm Resilience Centre szakembereinek egyöntetű véleménye az, hogy a katasztrófafilmbe illő forgatókönyv önmagában a széndioxid-kibocsátás csökkentésével már nem elkerülhető. Az Amerikai Tudományos Akadémia szaklapjában (PNAS) megjelent tanulmányuk szerint ennyire tartós, az üvegházhatásnak ennyire kedvező körülmények között az átlaghőmérséklet 4-5 fokkal magasabb értéken fog stabilizálódni, a tengerszint pedig 10-60 méterrel lesz magasabb a mainál.
A kutatók főleg amiatt kongatják a vészharangot, hogy a globális felmelegedés kiváltó oka ugyan az emberi széndioxid-kibocsátás, ám a természet nagy rendszerei reagálnak erre, és már egy kisebb hőmérséklet-növekedést is helyrehozhatatlan mértékűre többszörözhet ez a láncreakció. (euronews)