Megtörhető a butaság hatalma

Posted by

Rubikon Intézet
A butaság hatalma megtörhető, erről írt alapítványunk elnöke, Horn Gábor:
Egyáltalán nem igaz, hogy tét nélküliek a következő évek. Jönnek az újabb megméretések – önkormányzati választás, európai uniós voksolás -, ami nem egyszerűen rólunk szól, hanem egész Európáról.
Budapest polgárai leváltanák a Fideszt. Szükség van tehát egy erős támogatottságú, a demokratikus ellenzéki pártok többsége által elismert, tehetséges politikusra. Ha a főváros ellenzéki polgármestert kap, egyből példát is mutathat számos szimbolikus intézkedéssel, egyúttal olyan erőközponttá válhat, amely kovásza lehet a következő országgyűlési választásnak. Jó néhány fontos vidéki városban is megvan erre a remény.
Az uniós választáson Orbán azzal számol, hogy sikerül minél több szélsőjobboldali figurának bekerülnie az Európai Parlamentbe kontinens-szerte, és ennek a rettenetes alakulatnak lehet ő az egyik felkent vezére. Fontos, hogy az ország megmutassa, legalább akkora erővel szavaz be demokratikus, Európa-párti képviselőket a közösség parlamentjébe, mint ahány szélsőséges elemet a Fidesz bevisz. Mindehhez dolgozni kell. Az MSZP most talán utoljára esélyt kapott, hogy megújult vezetésével egykori szervezeti erejét újjáépítse, a Párbeszéddel szövetséget alkotva érdemi és vonzó ajánlatot tudjon letenni az asztalra, a többi demokratikus parlamenti erővel kooperálva.
De legalább ilyen fontos, hogy mi, egyszeri értelmiségiek, expolitikusok, gondolkodók fenntartsuk a hitet, és aktív részesei legyünk annak a közösségi gondolkodásnak, amely világossá teszi: a közöny Orbánnak jó, a közpolitikai felelősség nem megkerülhető, tegyünk, mert tehetünk azért, hogy élhetőbb legyen az ország. Tegyünk, mert tehetünk azért, hogy “ezek” egyre kevesebb voksot szerezzenek.
A butaság hatalma ül most tort az országon. Viselkedjünk úgy, ahogy hazafihoz illik: ez a mi országunk is – alakítsunk hát rajta. És követeljük meg ugyanezt az ellenzéki pártoktól!