Miért zuhan a forint?

Posted by

Bartha Sándor

Nem kellene negatív értelembe kilógni a többi EU ország bankjai közül. Tudomásul kell venni, hogy nem mi ( Matolcsy úr) fúja a passzátszelet – enyhén nacionalista kormánypolitikával nem hiszik el az Unió pénzügyi szakemberei, hogy nem “külön utas” gazdaság politikát folytatunk. Kis lépésekkel meg lehetett volna előzni a Forint nagymértékű zuhanását – de így már csak egy fájdalmas kamat döntés következhet – és amennyire magunkra húztuk a pénzvilág ( befektetők stb.) negatív megítélését nem fogunk egykönnyen megszabadulni a a figyelő tekintetektől. Kár lenne spekulánsokat (Soros, stb) emlegetni, különösen akkor amikor valóban van érezhető, látható infláció ( még ha becsukja a szemét a jegybank (Elnök úr ) akkor is érezheti a zsebén az egyszerű polgár. A magas Euró – és egyéb deviza árfolyama biztosan tovább gerjeszti majd az inflációt, amely felemészti a bérek emelkedésével elért gyarapodást – ( és túlfűtött ) vásárló erőt. Nem elég az építőiparban tapasztalható konyjukturát kivetíteni az egész magyar gazdaságra.
Már régen át kellett volna strukturálni a magyar gazdaságot, a kis és közép vállalatok, az innovatív termékek piacra segítése révén. Az EU támogatások a magyar népet illetik és nem a kiváltságosok körét ! Akkor tudnánk úrrá lenni a bajokon, ha a belső – és az exportra termelő piacon adnánk egyre több munkát , növekvő béreket és nem attól félnénk hogy erősödik a Forint, mert az olcsó nemzeti valuta csakis a multi cégek
és a bér rabszolgaságot biztosító összeszerelő cégek profitját növeli, – Persze az is lehet, hogy a nagy mennyiségű mérleg zárásokat követő osztalék kivitele az országból is felszította az EURÓ és a Dollár iránti keresletet. Jobb biztos bankszámlákon tudni és a világ biztosabb szegletében befektetni a megtermelt hasznot, mint Magyarországi bankszámlákon – figyelő szemek előtt tartani azt.!
Nem hiszem hogy Matolcsy úr és tanácsadói ( felettesei) a magyar nemzeti felemelkedését, az itt élők problémáit tartják szemük előtt. Legalábbis ezt sugallják eddigi cselekedetei és a most kialakult helyzet kezelése is ezt bizonyítja! Takarékos gazdálkodással, hitelesebbnek lenne a Kormány politikája ( lásd miniszterek, állami alkalmazottak fizetései, felduzzasztott hivatalnoki létszám stb. )

Portfolio.hu