Irén, a medve

Posted by

Kármán Irén
A vándordíjat – átnyújtanám a “mi barna medvénknek” -és jó keresztanyaként a nevemet is ráruházom, azzal a megjegyzéssel, szórakoztasson minket sokáig térfigyelő kamerás, kerítés ugrálós sztorikkal. Nos, pár gondolatom azért van a medve bóklászásokról, talán tudjátok, nagy rajongója vagyok a konteóknak, mindenféle összeesküvés elméleteknek, sőt, a vicces “macis történeteknek” is.  2014 november 9-én egy hír jelent meg a Magyar Nemzetben, miszerint barna medve pusztított el több juhot a Nógrád megyei Karancskeszihez tartozó Lászlóvölgyön. A megtalált három juhtetem jól felismerhető sérülései alapján kijelentették (a tetemek boncolása után), hogy az észak felől terjeszkedő medve okozta az állatok halálát. Ezt a hírt az MTI-vel a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának Vadászati és Halászati osztályvezetője, Bakó Csaba tudatta. (Ebben a hírben még volt neve a megszólalónak.)
2018 május 23-i hír A Nógrád megyei Somoskőújfaluról érkezett, hogy medvét láttak. Aztán egy héten belül Pétervásárán, Füzesabonyban, június elején már Abonyban, pár napja pedig a Holt-Tiszában békésen fürdőzve láttak medvét. Pár napja Csongrádon, majd Makó környékén, az autópályán, a pályavédő kerítést átugorva húzott keresztül, be a kukoricásba, egy barna medve.
“Szakértők” azt mondják, több medve is lehet szabadon Pest megyében és egy-két példánynál többről lehet szó, akik táplálékkeresés közben bármerre elkószálhatnak és télig szinte biztosan maradnak. A “miabonyunk.hu” közben azt is megírta, “a medve” (egy kb. 3 éves hím), a tehenészettel szemben pihent, elkábították, de azt nem közölték, hová viszik a medvét. Ahogy a “szakértő” nevét sem.
Másik medvéről másik hír, hogy altatás után, nyomkövetővel ellátva a szlovák határnál kitették, majd a nyomkövetőt leszedte magáról (?) és két nap múlva ismét valahol Nógrád megyében kolbászolt. Közben nincs hír se egy vére vesztett, megfojtott, kibelezett juhról, még egy kifosztott baromfiudvarról sem. Ahogy a korábbi, 2014-es hír szerint a medve nyomát, a haszonállatokban a pusztítását hamarabb észlelték, mint a medvét, a mostani medvék valahogy (ki tudja hogy), talán nem is esznek. Lenyomnak 100 km-t két nap alatt, jó húsban vannak, de vagy totál vegetáriánusok lettek és bogyót, kukoricát, füvet, virágot esznek vagy egészen egyszerűen valakik, valahol etetik őket. Nekem mondjuk az is feltűnt, hogy a medvék látványos megszaporodása a választások óta történt. Térfigyelő kamerák előtt császkálnak éjszaka és fényes nappal vonat sínek mellett, Holt-Tiszában pancsolva, autópályán filmezik őket. Ne legyen a nevem Irén, ha azt nem mondom, ezek a medvék emberhez szokott, gondozott, jól tartott példányok, akiket időnként itt-ott kiengednek, majd továbbszállítanak. Nagyjából ez persze kimeríteni látszik a Btk. 338. § (1) bekezdését, a közveszéllyel fenyegetést. (Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.) Egyelőre rejtély, kik és miért csinálják, a medvék miért májusban kezdtek el hatványozódni, télen mit etettek, hol voltak, mit csináltak, most mit esznek és miért üzenik a sajtón keresztül a névtelen “szakemberek”, hogy nem kell tőlük tartani.
Drága Irén! Alig várom, hogy hírt adj magadról!

Kép: A Tisza holtágában