Zene az ortodox Pünkösd ünnepén

Posted by

Az idei évad ortodox zenei ünnepei (Orientale Lumen, azaz Kelet fényei) sorában most az utolsót hallgathattuk meg a Belvárosi Templomban, ugyanis a Szent Efrém Férfikar legközelebb 2019. január 12-én lép fel újra a keleti ortodox egyház karácsonyi liturgiájának zenéjével. Ez volt a hetedik évada tartó Orientale Lumen-sorozat 24. hangversenye. (Tudni kell, hogy az ortodox egyházak később tartják szent napjaikat, mint a katolikusok.)
Június 2-án a pünkösdi koncert sztárvendége a világhírű amerikai együttes, a Capella Romana volt. Szintén a legjobb hangú férfi szólistákat foglalkoztatják, de a Szent Efrém Férfikar kiváló tagjai semmivel nem maradnak le mögöttük. Hogy ezt lássuk, alkalmat adott a két együttes közös fellépése. Bubnó Tamás egyházzenész a férfikar megalapításakor mintájának tekintette Alexander Lingas Capella Romana (Portland, USA) együttesét. Az alkalom különlegességét azt adja, hogy a két nagy „szellemi műhely” először lépett fel nálunk. Mint mindig, most is a hallgatósággal együtt kezdték és fejezték be a hangversenyt – a kiosztott kotta segítségével, Bubnó Tamás vezényletével.
A Capella Romana kizárólag a bizánci zenei hagyomány ősi dalaiból válogatta össze hét számból álló műsorát. Tényleg elképesztő minőségű basszusok és baritonok közös produkcióját élvezhettük. Kódexek és középkori kéziratos énekeskönyvek keltek életre tolmácsolásukban.
A következő részben a Szent Efrém Férfikar adott elő hét pünkösdi zsoltárt latin, ószláv, görög és magyar nyelven – a szokásos tökéletességgel, néhol dob- és csengettyű-kísérettel. Aztán a két (egyenként nyolc főből álló) kórus közösen énekelte Boksay János ószláv nyelvű Triszagionját Aranyszájú Szent János liturgiájából, végül Teleuteion: a Pünkösdi Térdhajlítási Nagyvecsernye utolsó zsoltárát.A zárásként a két kórussal együtt énekelte a közönséggel „A Pünkösdnek jeles napján…” kezdetű magyar népdalt. Szép volt!

Dobi Ildikó

Kép: A Szent Efrém férfi kar tagjai