Románia ne legyen olyan, mint Magyarország

Posted by

Románia volt miniszterelnöke, Victor Ponta azt mondta az euronewsnak adott interjújában, hogy meg akarja akadályozni, hogy országa egy új Magyarországgá váljon. Ponta 2015 novemberében mondott le miniszterelnöki posztjáról, miután Romániában tüntetéshullámot váltott ki egy halálos tűzeset egy bukaresti éjszakai klubban. A 45 éves politikus héten jelezte politikai visszatérését, akit tavaly kizártak korábbi pártjából, a román szociáldemokrata pártból (PSD). A politikai színtérre való visszatérést hetekkel azután kezdte, hogy a román legfelsőbb bíróság első fokon felmentette a korrupciós vádak alól. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával küldte bíróságra az akkor hivatalban lévő miniszterelnököt 2015 szeptemberében.
Az ügyészség vádja szerint 2007-2008-ban Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szociáldemokrata szenátor cégétől. A vádakat megalapozatlannak ítélte a bíróság.
Az euronews-nak adott interjúban Ponta a többi között arról beszélt, hogy:
visszaterelné az országot egy Európa-párti irányba, és megakadályozná a jelenlegi kormányt abban, hogy „a magyarországi Orbánhoz közeli politikát folytasson”;
– csak akkor lépne koalícióra a jövőben volt pártjával, a PSD-vel, ha leváltják annak vezetőséget, és „haladó szelleműbbek, illetve Európa-pártibbak lesznek”;
– szerinte a PSD-ben vannak olyan emberek, akik a „múltba révednek”.
Képviselők tucatja lépett be Ponta új pártjába a PRO Romaniába (Romániáért).
A volt miniszterelnök támogatja a korrupcióellenes küzdelmet, de visszautasítja a vitatott korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi támogatását. Azt mondta, hogy valaki olyat látna szívesen a poszton, aki „kevésbé átpolitizált”.
A moldávokat testvéreknek tartja. Szerinte Moldovának népszavazáson kellene eldöntenie, hogy újra csatlakozna-e Romániához. Itt megnézheti és elolvashatja a teljes interjút angol nyelven. Az Euronews megkereste a PSD-t is, hogy kommentálja a Ponta által mondottakat, de egyelőre nem válaszoltak.