Ithaka

Posted by

Színházi ajánló

A Katona József Színház Nagyszínpadán előadott másfél órás darab nyomokban Homéroszt is tartalmaz, de inkább kényelmesen elmerülünk Odüsszeusz története alapján Szabó-Székely Ármin (dramaturg), Székely Kriszta (rendező) és Závada Péter humorában. Odüsszeusz, az egyetlen férfi szereplő (Nagy Ervin) felsorolja érdemeit: „a leleményes Odüsszeusz vagyok, Láertész fia. Otthonom Ithaca. Régóta haza vágyom. Hét évig tartott vissza Kalüpszó nimfa barlangja tágas ölén, de szíven három evezősoros hadigálya. Önálló műveletekre képes! Nem tudták már tatkötelekkel kötni a parthoz. Hiába étel, ital, nő: a haza az első!” – Jó húsz évi távollét után.
Ödüsszeusz, mint a legtöbb férfi, nőügyekben kissé hazudós. Utálja, ha nem dicsőítik az egekig, viszont mindent meg tud magyarázni – ettől aztán filozófus is. Szeret bolyongani a világban, ezért nem a legrövidebb utat választja, megáll minden szigetnél. Az eredeti görög eposz végével kezdődik a színdarab. A hű feleség és anya (Rezes Judit) meneszti kérőit, megszünteti számukra az „all inclusive” ellátást, bár Ithaca trónja valószínűleg igen vonzó állást kínálna. Aztán rátér a főhős „hányattatásaira”, valójában kifogásaira. Hét csinos, jól mozgó, éneklő, táncoló hölgy kényezteti: Bodnár Erika, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Kiss Eszter, Ónodi Eszter, Rujder Vivien és a kalandokat soroló, Pallasz Athénét alakító Mészáros Blanka. Odüsszeusznak meg eszébe sem jut bármilyen csábításnak ellenállni.
Ebben az előadásban minden pompás: Balázs Juli díszlete, Pattantyús Dóra jelmeze, Hód Adrienn koreográfiája, Varga Vince világítási trükkjei és Matisz Flóra Lili zenéje. A szöveg ritka szellemessége sűrűn megnevetteti a közönséget.
Az előadás remek szórakozást ígér!

Dobi Ildikó