Színházi ajánló:  A KULISSZÁK MÖGÖTT

Posted by

Florian Zeller (1979-) fiatal, rendkívül sikeres francia író öt regénye után beleszeretett a drámaírásba, és úgy tűnik, megmarad ebben a szerepben, hiszen műveiért többször átvehette a Molière-díjat. Magyarországon 2015-ben játszották Apa című drámáját a Belvárosi Színházban, most pedig A kulisszák mögött című darab bemutatóját élvezhettük április 29.én a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
A sztori dióhéjban:
Az ötvenes éveit taposó két házaspár évekig a hűvös, tiszta levegőjű hegyekben töltötte a szabadságát. A két asszony, Isabelle és Edith jó barátnő is volt. A gyerekek már felnőttek, a szülők egyedül maradtak. A kissé potrohos Daniel (kiadóban szerkesztő) és tanárnő felesége, Isabelle lakásába csöppenünk. Daniel minduntalan megzavarja Isabelle-t dolgozatjavítás közben, ugyanis alig meri megmondani neki, hogy egykori barátjuk, Patrick elhagyta a feleségét egy húszéves csaj miatt. Daniel és Patrick már megbeszélték a meghívást, csupán a feleségnek kell valahogy beadnia a dolgot. A párbeszédükön kívül halljuk a gondolataikat is. Innen válik a darab a párkapcsolat lélektani drámájává.
Isabelle végül beadja a derekát, jöhet az új párocska szombat esti vacsorára, akárhogy utálja Patrickot a kis kurvájával együtt. A vendégek érkezésekor a dráma komédiába torkollik. Daniel csorgatja a nyálát a fiatal, csinos, ostobácska Emma láttán. A humort fokozza a házigazda köténye, amely vékony, izmos fiatal testet ábrázol, és halljuk a férfi dadogását, összefüggéstelen beszédét, zavart viselkedését. Daniel először pezsgővel önti le Emmát, aztán csokoládé-fondüvel. Isabelle mulat a dolgon, ruhát kölcsönöz Emmának. A lány elárulja, hogy egy bárban dolgozik, de színésznő akar lenni – persze Patrick pénzéből. Utálja a hegyeket, ezért Patrick tengerparti nyaralót, párizsi lakást vesz neki. Isabelle a közönséggel együtt röhögi ki a férj sületlenségét, meg Patrick ősz álszakállát, hajpótlását.
A vendégek viharos távozása után Daniel rájön, hogy okos felesége nélkül nagyon egyedül volna. Isabelle is megbékél, de halljuk, amit gondol: „ha belelátnál a gondolataimba, rég elváltunk volna”.
Zeller ezt a színművet 2016-ban írta. Sok helyen aratott vele sikert, sőt még fog is a jövőben. A magyar fordítás és a dramaturgia azonban bizonyára kiemelkedő, Oláh Krisztina munkája. Az egyszerű, kis színpadra alkalmas díszletet Enyvvári Péter, a beszédes, ötletes jelmezeket Tóth Barbara készítette. Ördög Tamás rendező pedig a legjobb szereplőket választotta: Spolarics Andreát, Kardos Róbertet, Vasvári Csabát és Sztarenki Dórát. Igen élvezetes estét köszönhetünk nekik! A következő előadásokat a Rózsavölgyi Szalonban május 19-én 16 és 19:30-kor, aztán május 31-én tartják.

Dobi Ildikó