Olaszország – fesztiválok

Posted by

Ha Olaszországba utazik, hallgasson zenét. Sok magyar utazik minden évben, főképp nyáron a gyönyörű olasz városokba, akármilyen meleg van, de az iskolai szünet miatt általában ez a szabadságolások szokásos ideje. Se szeri, se száma idén az olasz zenei és színházi fesztiváloknak. Itt felsoroljuk a legérdekesebbeket. A címre kattintva megtalálja ajánlatunkat:
Monteverdi Fesztivál lesz május 5-től június22-ig Cremonában, Claudio Monteverdi szülővárosában. A látogatók a Po-folyón elhajózhatnak a velencei lagúnákhoz, és közben több koncertet, operát élvezhetnek. A részletekért keressék fel a https://www.teatroponchielli.it/stagioni/festival-claudio-monteverdi/ honlapot!
A Maggio Musicale Fiorentino napokat május 5. és július 13. között tartják Firenzében. Változatos zenei és színházi programok várják az érdeklődőket. Itt láthatók a részletek: https://www.operadifirenze.it/stagione/lxxxi-fesztival-del-maggio-musicale-fiorentino/.
A Teatro Greco de Siracusa idén május 10-től július 8-ig klasszikus görög drámákat mutat be, mint pl. a Heraklészt. (www.indafondazione.org)
A Ravenna Festival június 1-szeptember 22. között kínál különböző zenei, színházi és filmes műsorokat a mozaikok városában, az UNESCO világörökségi helyszínein, mint a Basilica San Vitale és a Basilica San Apollinare in Classe antik falai között. (www.ravennafestival.org)
A Veronai Aréna a világ legnagyobb szabadtéri színháza. Június 22. és szeptember 1. között játssza ismét az Aidát, a Nabuccót, a Turandotot, a Carment, A sevillai borbélyt meg a Rómeó és Júliát. (www.arena.it)
Spoletóban (Umbria tartomány) június 29-július 15-ig nemzetközileg elismert tánc- és lírai előadások varázsolják el az utazókat Festival del due mondi címen. (https://www.festivaldispoleto.com)
Amalfi festői partjainál kap helyet június 30-tól augusztus 25-ig a Ravello Festival. (Képünkön). A zenét kedvelők 1953 óta a Villa Rufalo kertjében és termeiben csodálatos ünnepi műsorokat élvezhetnek. Nem véletlen, hogy Richard Wagnert ez a hely ihlette a Parsifal megírásához. (www.ravellofestival.com)
A Piccolo Festivalt talán a rövidsége miatt nevezik kicsinek, ugyanis csupán júlis 5-11-ig tart Friuli Venezia Giulia tartomány változatos történelmi helyszínein – kifejezetten zenerajongóknak. (www.piccolofestival.org)
A jazzkedvelőket Perugia hívja július13-22-ig. (www.umbriajazz.com)
Festival della Valle d’Itria július 13-tól augusztus 4-ig 44. alkalommal kevésbé ismert zenei műveket kínál, mint Niccola Vaccai Rómeó és Júliáját vagy Händel Rinaldo című operáját az apuliai Martina Franca városában. (https://festivaldellavalleditria.it)
A Pescara Jazz 1969 óta Európa legrégibb jazz-ünnepe. Egész júliusban híres jazz-bandák szolgáltatják a műsort. (www.pescarajazz.com)
Július 20-tól augusztus 12-ig érdemes meglátogatni a Steristerio Operafesztivált. Szabadtéri előadásokon hallhatók a legszebb operaáriák A varázsfuvolától a Traviátáig Lauro Rossi in Mascaratában. (www.steristerio.it)
A Puccini Festival máshol nem is lehetne, mint a luccai Torre del Lagóban július 14-től augusztus 25-ig. Előadják A pillangókisasszony, a Tosca és a Bohémélet című operáit Andrea Bocellivel. (www.puccinifestival.it)
Róma ismét a zene fővárosa lesz július 3. és augusztus 4. között, méghozzá Caracalla Termáiban, szabadtéri előadásokkal. A Római Opera Zenekara közreműködésével játsszák A trubadúrt, a Carment és Prokofjev balettjét, a Rómeó és Júliát. (www.operaroma.it)
Szárdinia szigetén Time in Jazz Sardinien címmel augusztus 8-15-ig jazzfesztivált rendeznek egy római kori templomkertben, ráadásul hangulatos kilátással a tengerre. (https://www.timeinjazz.it)
A pesaroi Rossini Operafesztivál a zeneszerző, Gioacchino Rossini halálának 150. évfordulójára emlékezik augusztus 11-23-ig, világsztárok fellépésével, elsősorban A sevillai borbély előadásával. (www.rossinioperafestival.it)
Ígéretes programnak látszik augusztus 17-26-ig a Ferrara Buskers Festival is. A világ legjobb utcazenészei mutatkoznak be Ferrarában. (www.ferrarabuskers.com)
Torinóban és Milánóban szeptember 3-19. között középkori és barokk zenei esték, valamint kortárs jazz zeneszerzők művei hallhatók a Mito Settembre Musica rendezvényén. (www.mitosettembremusica.it)
Olaszország nem képzelhető el Verdi-fesztivál nélkül. Ezért Pármában szeptember 27. és október 21. között tartják az emlékkoncerteket. (http://www.teatroregioparma.org) Végül Bergamóban a Festival Donizetti kap helyet november 21. és december 2. között – immár harmadszorra. Ezúttal kevésbé ismert műveit mutatják be, mint: az Enrico di Bologna és az Il castello di Keilworth című darabokat. (www.donizetti.org)

DOBI ILDIKÓ