Meghalt Miloš Forman

Posted by

Meghalt Miloš Forman – jelentette a CTK cseh hírügynökség szombaton az Oscar-díjas filmrendező feleségére hivatkozva. A csehszlovák új hullám egyik meghatározó képviselőjét, aki Amerikában olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus. Martina Formanova szerint férjét rövid betegséget követően, 86 éves korában, pénteken érte a halál a családja és a hozzá legközelebb állók körében. Temetését szűk családi körben rendezik.
Forman – születési nevén Jan Tomáš Forman – igen fiatalon elárvult, mert a szüleit megölték az auschwitzi koncentrációs táborban, a cseh ellenállásban való részvételük miatt. A háború után Miloš a Poděbrady város iskolájába járt, ahol iskolatársa volt Václav Havel is. Később filmrendezést tanult a prágai filmművészeti iskolában 1951–1956 között. A Varsói Szerződés csehszlovákiai invázióját követően, 1968-ban az Egyesült Államokba emigrált. Új hazájában is rendezni kezdett, és első sikerét Ken Kesey Száll a kakukk fészkére regényének filmadaptációjával érte el 1975-ben: 5 Oscar-díjat kapott, köztük a rendezésért járót is. Más nagy sikerű filmjei például: a Hair, és az Amadeus, ami 8 Oscart kapott 1984-ben.
Forman alkotótársa, aki filmjei operatőreként vált ismertté, a szintén legendás Miroslav Ondříček 2015-ben, 80 éves korában halt meg Prágában. Forman és Ondříček együttműködése a 60-as években kezdődött, és Forman Egyesült Államokba való távozása után is folytatódott.