A meglepetések kora jön

Posted by

Gaál Péter
B. Brecht: Egy fő az egy fő, belőle egy mondat, jelen időbe téve. Van neki egy első fele is: “kitört a háború”. Most még nem fog kitörni.
Úgy olvassák a következőket, hogy a jog – ember alkotta jog – nem mindenható. Le egészen a jogszabályi hierarchia aljáig. Nemcsak hogy nem mindenható, de nem is örök. Változtatható és változtatják, tudniillik nem tökéletes és nem is lehet az. De ha még mindezektől el is tekintünk, és nem akarjuk – majd – a gordiuszi csomót Nagy Sándorhoz hasonlóan megoldani, ott vannak a személyek. A jogalkalmazók. Lehet, hogy némely esetben elég a jogalkalmazót leváltani, pont a jog segítségével. Handó Tündétől Polt Péterig mindenki számára megszívlelendő.
A Fidesz prominensei jórészt jogászok. Hisznek a… nem feltétlenül a jogban, hanem a jog SZILÁRDSÁGÁBAN. De se a jog, se a jogalkalmazó pozíciója nem abszolút. Elég egy kis gikszer. Virág elvtárs szavaival öt perc alatt bárkiről be lehet bizonyítani, hogy bűnös, különösen, ha tényleg az. Mindegy, hogy konkrétan miben. Emlékezzenek egy bizonyos Alphonse Gabriel Capone esetére.
Nincs az a jogszabály, ami egy hatalomváltáskor biztosíték volna.
De ez momentán, a “választások” után két nappal inaktuális. Bár ki tudja. Volt szerencsém ma délután kettő körül a hatos villamoson utazni. Előtte a kisföldalattin, még előtte a hatvanegyesen, azelőtt a tizenhetesen. Mindenütt ugyanarról beszéltek. És mindenütt ugyanúgy. Utoljára három diák kezdte, két fiú és egy lány, olyan egyetemista-formák. Pont mellettem. Hogy szerintük nem volt tiszta. Szerintem se, kotyogtam közbe, bár nem feltétlenül úgy, ahogy laikusnak adódik. De nem is ez volt az érdekes. Az volt az érdekes, hogy a körülöttem álló ÖSSZES ember mosolygott. Nem elnézően, nem gúnyosan, hanem pont úgy, ahogy az egyetértők mosolyognak. S innentől mindegy, volt-e csalás vagy nem, s ha volt – mert biztosan volt -, az mit számított. Értelmiségi nyavalygás a “korrektséghez” való ragaszkodás. Tudom, hogy ez mennyire cinikus, de kutyaharapást szőrével lehet gyógyítani. Most idézzem Önöknek a felejthetetlen Feliksz Edmundovicsot? “Nem igazságot akarunk tenni, csak a számlákat akarjuk kiegyenlíteni.” Fejből, szerintem szó szerint. A doktor vagyok, sok hírt megorvosoltam, írta a címadó Brecht Göbbelsről (Göbbels bölcsészdoktor volt). A mi doktoraink (jogászdoktorok) is megorvosolták a jogot. Egyszer őket is meg lehet orvosolni.
De ha már korrektség, mégis. Én nem feltételezem, hogy nem volt a Fidesznek – egyenként a többi párthoz viszonyítva – nyomasztó fölénye. Volt. Van. Jóval többen szavaztak rá, mint egyenként a többiekre. Nem, nem mint a “baloldalra”, mert a “jobboldalnak” számító Jobbik is benne van az ellenzékben. Meg még a Fidesz többi látszatellenfele.
Én csak azt vitatom, hogy nem volt semmiféle csalás, és minimum azt tudom elképzelni, hogy ez nagyjából akkora volt, amekkora a “kétharmadhoz” kellett. (Mást is el tudok, de megpróbálom visszafogni magam.) Az a bizonyos – számított – egy százalék, plusz még egy mint ráadás, a jövőbeni kellemetlen meglepetések elkerülése végett. Ha en bloc csalást akarnék kihozni az egészből, akkor nem itt kellene kezdenem, hanem minimum nyolc évvel ezelőtt. A hazug propagandától kezdve a más hangok elnémításáig. Mindazokig a dolgokig, amelyek a kulisszák mögött zajlottak és zajlanak ma is. Mindenben van – lehet – egy kis igazság, amit a Fidesz mond, írtam, de olyan – képi, szöveg -környezetbe ágyazva, hogy az hazugsággá válik. Valóban van menekültprobléma, de hogy azt ki generálja, mi volna, ha nem generálná – akkor is lenne -, és mit orvosolt rajta a kormányzó párt, s hogyan; valóban van multinacionális cégeknek való kiszolgáltatottság, de hogy a miniszterelnök mit mond és mit csinál ez ügyben (lásd például kedvezmények adása); valóban sok minden magyar kézbe került, de hogy kiknek a kezébe, az, ha megválaszolnák ezeket, erősen módosítana az összképen. Mit gondolnak, egy nagyobb, hadviselt menekülttömegnek menyi időbe telne áttörni a kerítést a déli határon? Akkor ott a rendőrség és a katonaság, mondják Önök. És egyébként nincs ott!? Papírmaséból is lehetett volna építeni.
S akkor jön a fekete leves, Arany eredeti szavaival kávé, mert előbbi Jókai. Önkormányzatok átalakítása, különös tekintettel Budapestre, még nagyobb centralizálás, még kevesebb ellenőrzési lehetőség, az ellen-média teljes leépítése, beleértve minden közösségi fórumot, még teljesebb kormánypárti túlsúly mindenütt, nyíltba forduló elnyomás és üldözés. Nem is fekete leves, hanem tizenhat tonna fekete szén. A Jobbik visszaalakul azzá, amire eredetileg szánták: náci verőlegények gyülekezetévé, akik a legnagyobb bajban kerülhetnek hatalomra, lásd a történelmet. Ők viszik majd el a balhét, ha el kell vinni. Százharminchárom napig, bár az a Tanácsköztársaság volt, nem mintha sokkal jobb lett volna a nyilasoknál. Nem lehetett volna más belőle. Vagy a szavazók, vagy a középút, azzal, hogy senki se hitt volna nekik. Ez a Jobbik sorsa. De nácik még jó ideig lesznek, ne reménykedjenek a hiányukban. Vegyék őket úgy, mint a Fidesz nem hivatalos Sturmabteilungját, Kubatov mester legényei mellett. Összefolyik a kettő, bár mindig is összefolyt. Ezek az emberek nem a kis vizslákra vevők.
S hogy mi értelme a “törvényes” ellenállásnak? Hogy képzelik? Hány olyan keresztapa van a világban, aki hivatalosan is egy egész országot birtokol, annak minden erőforrásával? Nem, kérem. Ennyire és így? Van néhány, de a többihez képest mennyi? Százezer forintért megölnek egy embert. Hányszor százezer forinttal rendelkezik? Millióért, javítanak ki. Hány millióval? És ez csak a legvégső eszköze.
Nem úgy lesz vége, hogy szépen elkezdenek szervezni egy újabb se hús-se hal, mosogatólészerű balféktársaságot, benne az összes kerékkötővel, akit a Fidesz odatelepít. Amint komolyan kezdik Önöket venni, meg fogják környékezni Önöket. Így vagy úgy, ahogy célszerűbbnek tartják. Mit gondolnak, meddig fognak ellenállni? Mit gondolnak, mit tud Gőgös Zoltán, Hadházy Ákos, Vona Gábor, Simicska Lajos? Mit gondolnak, mit tudnak a többiek? Mondjuk Molnár Gyula. Kuncze Gábor. Botka László. Önök azt hiszik, hogy Gyurcsány azt mond, amit akar? Hogy azt csinál? A Fideszről magáról, például Pokorniról nem is beszélek.
És még így is benne van a pakliban a meglepetés. Továbbra is. Nézzenek utána a “generális”, Tisza Kálmán életrajzának. Nem ismered sem a napot, sem az órát, mondja a Biblia.
Tulajdonképpen csak a meglepetés van a pakliban. És az, hogy ez a rendszer nem életképes. Ami nem azt jelenti, hogy egy ideig nem fenntartható. De annyi mindentől függ minden, és annyira esetleges.
Türelem, hit és okosság.