Tények: Fidesz kétharmad, most is kevesebb szavazattal

Posted by

Bár még nem hivatalos, gyakorlatilag újra megvan a kétharmada a Fidesznek a parlamentben. 97,5 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz úgy áll, hogy 133 mandátumot szerez. Ez pontosan annyi, amennyit négy évvel ezelőtt is kaptak, a kormánypárt tehát meg tudta ismételni a 2014-es eredményt, és ha csak egyetlen képviselővel is, de ismét megvan a kétharmaduk, ami a minősített törvényekhez kell. A jelenlegi rendelkezésre álló eredmények szerint 2 559 192 voksot kapott a Fidesz az országos listán, ami azt jelent, hogy bárhogy is sikerült az elmúlt 4 év, Orbán pártja majd negyedmillió fővel növelni tudta a bázisát. Az ellenzéki pártokra összesen 2 614 176 szavazat érkezett, igaz ebbe beleszámoltuk a parlamentbe be nem jutó pártok, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt voksait is. Ha ehhez hozzávesszük a temérdek, korábban ismeretlen, országos listát állító mikropárt, valamint a Munkáspárt és a MIÉP szavazatait, akkor az jön ki, hogy 2 687 383 ember szavazott listán a Fidesz ellen. Az már a győztest nagy arányban kompenzáló magyar választási rendszernek köszönhető, hogy egy ilyen eredmény kétharmaddal juttatja parlamentbe a Fidesz-KDNP-t.
A BBC budapesti tudósítója, Nick Thorpe arról írt, hogy „Orbán megtartotta a vidéket, de elveszítette a fiatalok szavazatait”. Mint írja, a Fidesz újra narancssárgára festette az országot, és úgy néz ki, 133 parlamenti helyet szerez a 199-ből, ezzel 2010 és 2014 után újra elérte az alkotmánymódosításokhoz szükséges kétharmadot. Miközben a miniszterelnök pártja a legtöbb vidéki választókerületben és nagyobb városban nyert, addig az ellenzéki pártoknak főleg budapesti helyeket sikerült elvinniük. A BBC azt írja, Orbán legitimációja európai szinten valószínűleg erősödni fog, a nacionalista pártok erőt merítenek a győzelméből.A Fidesz-ellenes szavazóknak csak két vigaszdíja van:

  1. A legtöbb budapesti választókerületben ők nyertek.
  2. A Fidesz a fiatal szavazók nagy részét elveszítette.

A BBC szerint a következő Fidesz-kormányba fiatalabb miniszterek ülhetnek be, hogy kezeljék ezt a problémát. A cikk azzal zárul, hogy az eredmény gondot okozhat a civil társadalomnak – ami az emberi jogok mellett és a korrupció ellen kampányol – és a kormánykritikus sajtónak.Orbán Viktor ugyanis a választás előtt megígérte, hogy: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is.”