A fogorvos és a hölgy esete

Posted by

Gaál Péter
– Hogyan lehetne szerinted egy jövőbeni – a maihoz képest ellenzéki – kormánynak a beépített emberek ellenére megvalósítania a számonkérést? – kérdezte tegnap egy barátom.
– Ötlet?
– Egy független, (állami) korrupciót vizsgáló ügyészség létrehozása.
Hát akkor, kérem szeretettel. Tetszetősen hangzik. Nem a barátom a forrás, ő csak tolmácsolt. Klassz lenne: Polt csinál, amit akar, üldözi a tolvajokat, egyéb csalókat, rablókat, gyilkosokat, míg az említett, tőle független szerv a védenceit üldözi. Oszt jónapot. Mindössze az a baj, hogy nem oszt jóéjszakát, vagyis a nap nem itt végződik, hanem itt kezdődik.
Mindjárt ott, hogy kikből is állna az a kormány, ami kinevezi ezt az ügyészséget. Mai tudásunk szerint állhatna mindenekelőtt a Jobbikból, aztán az MSZP-ből, DK-ból, LMP-ből. Már eddig elég bizarrnak tűnik. A következő probléma az, hogy melyikben nincsenek olyanok, akik semmiféle susmusban nem lehettek benne? Hogy segítsek Önöknek a válaszadásban: nem arról van szó, hogy kiről nem derült még ki, hanem arról, hogy kit lehet a mai viszonyok között teljesen kizárni az érintettségből. Melyik párt az ezek közül, ami egyik parlamenti bizottságban, állami döntéshozó szervben, önkormányzatban, ottani bizottságban sem képviseltette magát? Lehettek ellenzékben is, csak leszavazták őket! Lehettek. Mindig, mindenki? Emlékeznek, mit írtam a bizottságokról? HA CSAK EGYETLEN TAGJUK KORRUPT, MÁR BAJ VAN. Ez a pártokra is érvényes. Onnantól annak az egyetlen tagnak elemi érdeke, hogy a többiek is korrupttá váljanak. Így működik a mai magyar rendszer. Nem csak a Fideszé. És általában nem egyetlen tag korrupt. Nehéz a kísértésnek ellenállni, úgy pláne, ha minden és mindenki az ellenkező irányba lökdös.
Ha Önöknek még ez is kevés, akkor keressenek említettek közül olyan társaságot, amelynek egyetlen meghatározó tagja se volt soha semmiféle kapcsolatban, vagy működött együtt valamiben a Fidesszel. A kölcsönös bizalom alapja a kölcsönös rizikóvállalás, eredménye az osztozkodás, kölcsönös támogatás és szemet hunyás. Én is csináltam valamit, te is csináltál valamit, mindketten tudunk a másikról. Mindketten nagyon, de nagyon óvatosak leszünk. Ezt mondja az ismert viccben a fogorvosi székben ülő hölgy is, megfogva a fogorvos tökét. Jó hosszú mese ez, rengeteg összegabalyodott szállal. S innentől képzeljék el, milyen volna az a bizonyos ügyészség. Mit vizsgálna, és mit nem. Képzeljék csak el, majd utána tegyék fel maguknak a kérdést, hogy miben különbözne Polt Péter ügyészségétől?
És akkor hol van még a többi probléma, elévüléstől a bizonyíthatóságig. NAV vagyonosodási vizsgálat? Rendben van. Kérdés persze, hogy ki a NAV elnöke, ki az összekötő, és ki vizsgál. Quis custodiet ipsos custodes? Ki őrzi az őrzőket? Egy másik ország kellene, sóhajtanak fel Önök. Nem másik ország. Másik rendszer. Még a ma korrupciónak nevezett, MEGSZÜNTETHETETLEN valamivel is ki lehet(ne) egyezni, ha. Amióta olyan képződmény, hogy “állam” létezik (és ezzel nagyon engedékeny vagyok) korrupció mindig volt. Volt az egyiptomiaknál, suméroknál, babilóniaiaknál, asszíroknál, perzsáknál, görögöknél, rómaiaknál. Még utóbbiak voltak a legokosabbak: okulván az athéni népgyűlésekből, azt mondták, hogy rendben, ha már nem tudunk mit kezdeni vele, TEGYÜK HIVATALOSSÁ. Így jött létre a patrónus-kliens rendszer, ami jó pár évszázadig egész tűrhetően működött. Már beszéltünk róla, arról is, hogy mit és hogyan tudnánk belőle profitálni, most nem ismételjük át.

Nem a korrupció (kiirthatatlan) léte a fő probléma, hanem a MÉRTÉKE. Ez a mérték pedig mindenekelőtt és mindenekfelett attól a politikai környezettől (felállástól) függ, amiben megvalósul. És akkor még a hatalommal való egyéb visszaélésekről – lásd például az úgynevezett bennfentes kereskedelmet, a Tőzsdecápák című film tökéletesen bemutatja – nem beszéltünk. Nálunk is vannak tőzsdecápák, nálunk is van bennfentes információáramlás, csak az egész nem politikamentes. Ahogy nem politikamentes a shortolás sem, egyáltalán semmi, ami igazán nagy pénzt hoz. Lőrinc barát cégei se politikamentesen hasítanak, többek között a tőzsdén. Nem, nem Romeo gyóntatójáról van szó. És persze nálunk is van buborék, amit nálunk is egy másik buborék követ. Másfajta buborék, de attól még buborék. Ha az utópia megvalósulna, a Fidesz buborékját az ellenzék buborékja követné.
Végigkövethetik a lehetséges végrehajtást, le egészen a rendőrségigNem akarnék a legmagasabb helyre célozni, kontra a hírhedett zsidó “vállalkozó”. Isten ments. Soha eszembe nem jutna. Különben is, maximum személyes vélekedésem lehet. Egy távoli naplóban, ha még emlékeznek szegény megboldogult Andrassew Ivánra. Azért ne nagyon akarjanak kreált üggyel ártatlanul, gondatlan elkövetőként, első bűntényesként vagy kisebb súlyú, netalántán intellektuális/gazdasági bűncselekménnyel börtönbe kerülni. Azt tapasztalnák, hogy ott az őrszemélyzet részéről sem Önöknek áll a zászló, hanem a nehézfiúknak, “nagyidősöknek” és hasonlóknak. Similis simili (simile) gaudet. Szele Tamás és Piroska Józsi barátaim bármikor igazolhatnak.
Nem megyek vissza a királyokig. Mátyás alatt is volt korrupció, Ferenc József alatt is. Kádár alatt is, de összehasonlíthatatlanul kisebb léptékben, mint most. Tudják, miért? Azért, mert Kádár nem az MSZMP-től függött. Az MSZMP csak formálisan választotta saját első titkárát. Valójában Moszkva választott. KÁDÁR JÁNOS HATALMÁT NEM A PÁRTJA ADTA. Orbán Viktoré viszont igen. A “háttérhatalomnak”, feltéve, hogy van ilyen, édes mindegy lenne, ha kiszolgálja őt. Ez, amennyiben létezik, teljesen másféle háttérhatalom, mint anno Moszkváé volt, még akkor is, ha Moszkva se volt független tőle. Úgy is lehet mondani, hogy Moszkva ezúttal nincs közbeiktatva. Putyinnak is édes mindegy, hogy Orbán vagy Vona.
Nem a Tábornoktól függ, hogy mennyire száll el a rendszere, hanem a rendszertől magától. Ő, ha rajta múlna, alighanem beérné saját vagyonának gyarapításával. Így azonban osztogatnia kell, hogy megmaradjanak a hűbéresei, akik hatalomban tartják. Ezt az osztogatást olyan léptékben, amilyen léptékben szükséges, a saját javaiból – bármekkorák legyenek is azok – nem tudja végrehajtani, marad tehát…
A saját vagyon lehetséges forrását ne is említsük, távol legyen tőlem minden rosszindulatú feltételezés.
E RENDSZERBEN (és ezt a rendszert nem ő hozta létre, legfeljebb kihasználta) még a Tábornok se tehet semmit a korrupcióval szemben. Ha akar, se. MINDEN ELLENŐRZÉS LEHETETLEN, HA AZ ELLENŐRZÉSRE HIVATOTT AZOKTÓL FÜGG, AKIKET ELLENŐRIZNIE KELLENE. Ez a korrupcióellenes ügyészségre éppúgy érvényes, mint bármi másra.
Addig mindig el fog szaladni a ló, amennyiben népiesebb fogalmazásra vágynak. El is szalad. Aztán, ha túl messzire szaladt, meghal. Mert a lovakat lelövik, ugye? Csak az a baj, hogy előtte nemz még pár utódot.
Ne olvassák a fejemre, hogy csak kritizálok, de nem mondom meg a megoldást. Most is szinte az Önök szájába rágtam. És ne kérjék, hogy magyarázzam meg. Majd talán máskor még rávehetnek, de ma nem.