Gyémánt korrupció – újabb leleplezés a Magyar Nemzetben

Posted by

A Magyar Nemzet legújabb története olyan,mintha regény részlet lenne, nem pedig valóság. A lap azt írja, hogy amerikai forrásokból dolgozott. Eszerint egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban. A tanúvédelmi program sajátja az, hogy új nevet, új személyazonosságot, új lakhelyet jelölnek ki a számára.Akkor részesülhet ilyenben egy lebukott bűnöző, ha az FBI előtt vallomást tesz társai ellen, élete veszélyben van és csak a bíróságon ismeri meg vallomását a közvélemény. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az említett férfi tagja egy olyan illegális láncnak, amelynek segítségével 3-4 milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Az FBI-nak az a gyanúja, hogy az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.Az Amerikában fogvatartott, védett személy úgynevezett futár volt. Feladata az volt, hogy gyémántokat vigyen külföldre és az ezek után járó pénzt helyezze közel-keleti és szingapúri bankszámlákra. A gyémánt készpénz-helyettesítő eszközként működik: a vásárlás helyétől távol is garantált áron veszik vissza bizonyos tranzakciós díj megfizetése mellett, így kis helyen nagy mennyiségű pénzt lehet országhatárokon átívelve észrevétlenül, elektronikus nyom nélkül szállítani.
A tranzakció készpénzben történt, alkalmanként néhány millió eurós összegben, hogy aztán a futárok (ilyen volt az Amerikában védett férfi is) gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén, az úgynevezett havalán keresztül vigyék külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra. (A gyémántvilágban – információink alapján – egyes drágakövek nem ékszerként, hanem készpénz-helyettesítő eszközként működnek: a vásárlás helyétől távol is garantált áron veszik vissza bizonyos tranzakciós díj megfizetése mellett, így kis helyen nagy mennyiségű pénzt lehet országhatárokon átívelve észrevétlenül, elektronikus nyom nélkül szállítani.)
Az amerikaiak gyanúja szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle. Az amerikai hatóságokat azért is zavarja az illegális pénzügyi megoldás, mert a nemzetközi terrorizmust is e csatornákon keresztül finanszírozzák, így megpróbálják a módszert tűzzel-vassal irtani.
Az FBI által vizsgált pénzmosási módszer lényege az, hogy a pénz mozgása során megszakad a banki vonal, így tovább már nem köthető személyhez. A készpénz később újra visszakerül a rendszerbe, de immár legálisnak látszó, jellemzően külföldi forrásból. Amerikából származó információk szólnak arról, hogy a bűnbanda két tagja szintén futárként működött közre az uniós pénzek Magyarországról való kicsempészésében – ők a nagy mennyiségű készpénzt a megbízó utasításainak megfelelően üres bécsi lakásokban tették le, 5-6 millió eurós, vagyis csaknem kétmilliárd forintos összegben.