Egy kép elemzése

Posted by

Avagy, mi vagyunk a járdán, te meg fizetsz
Az RTL Klub bemutatott egy videót, és az Átlátszó közzétett egy képet. Azt a jelenetet ábrázolja, amikor igazoltatták azokat a diákokat, akik szabálysértést követtek el azzal, hogy nem a járdán gyalogoltak hazafelé egy tüntetés után. Ezért aztán a KRESZ 21. paragrafusa értelmében a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt fejenként 50 ezer forintos bírságot kell befizetniük. Ugyanezt érdemlik a sajtómunkások, akik fotózgatta, videózgattak akkor. De maradjunk a diákoknál. Akármilyen rosszul fizetettek az újságírók, fotósok és operatőrök, egy iskolásnak, egyetemistának mégiscsak jobban fáj az ötvenezer.
De nézzük csak a képet. Azt a jelenetet ábrázolja, amikor a rendőrök igazoltatják a szabálytalanul közlekedőket. Számoljuk meg őket. Az előtérben állnak hatan. Ugyancsak az előtérben négyen, akiknek csak karja, válla látszik. Ők, összesen tízen (a fotón) a járdán állnak és papírokat vizsgálnak. Mögöttük egy sorban, sorfalszerűen a járdával szemben heten. Mögöttük tányérsapkások kisebb csoportja az úttesten 10 fő. (egyikük külön áll és a sorfalat vizsgálja. Még egy kisebb csoport az úttesten – négyen. Piros sapkások, tányérsapkások vegyesen. Hátul, hogy tökéletes legyen a kompozíció nyolc rendőr a szemközti járdán, vagy amellett.
A videó jobban mutatta, de ez a kép is megteszi, hogy csak az a diák volt képes a KRESZ 21-nek eleget tenni, aki átfurakodott a rend őreinek tömegén. Mert velük volt tele a járda. Csak a kocsiút maradt mögöttük szabadon.
Ez így tökéletes dolog. Nincs visszaélés joggal, emberi jogokkal. Nem gumibotok suhognak. Csak ötvenezer forintok. Mi elálljuk a járdát, ti meg menjetek a…pénztárhoz.