Az utolsó szavazó

Posted by

Bruck András
Ha te lennél az utolsó…Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az ellenzéki szavazók. Miközben kétségbeesve figyelik saját pártjaik önfeledt taktikázásait, saját maguk is tele vannak bizonytalansággal, hogy kire szavazzanak, hogyan szavazzanak? Rengeteg bennük a negatív érzelem: cinizmus, dac, kiábrándultság,
Ugyanakkor lépten-nyomon tapasztalni, hogy a szavazás sokuk számára elsőrendű erkölcsi kérdéssé vált.
A „morális szavazók”, nevezzük őket így, egy külön csoportját alkotják azok, akik semmiképp nem szavaznának a legesélyesebb jelöltre, amennyiben azt egy számukra valamilyen okból elfogadhatatlan párt jelölte. Az ő álláspontjuk röviden: nekik a lelkiismeretük az első, és nem akarnak a szavazás másnapján lehajtott fejjel járni.
Szó sincs csupán a Jobbik elutasításáról, sokan a baloldal két nagyobb pártjának jelöltjére sem hajlandók szavazni. Álláspontjukat sokféle érvvel indokolják, amelyek között éppúgy vannak helytállóak, mint a hajuknál fogva előrángatottak, de ezek az erkölcsi dilemmák akkor is léteznek és tagadhatatlanul indokoltak. Az elmúlt nyolc év nem csak a kormányon lévőket tette tönkre erkölcsileg – a szavazók szemében az ellenzéki pártok nagy része szintén megbukott…
A többség ennek ellenére mégis ott lesz az elmúlt három évtized kimagaslóan legfontosabb parlamenti választásán. Azok is, akik úgy tervezik, hogy az elvszerűséget a célszerűség elé fogják helyezni.
Miattuk is következzen hát egy gondolatkísérlet.
Te vagy az utolsó, a legutolsó szavazó. És tudod, hogy a te szavazatodtól függ az egész választás kimenetele. Ezen az egyetlen vokson. Látod az országos kivetítőn, hogyha az általad elutasított, de legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelöltre adod a szavazatod, akkor nyer az ellenzék, és bekövetkezik a kormányváltás. Ha nem, akkor marad a kormány. Minden kamera, minden szem rád tapad.
Ebben az esetben mit tennél?
Leszavazol az általad hitelesnek tartott, de esélytelen jelöltre, és továbbra is emelt fővel jársz, vagy feladod az elveidet, és behúzod az ikszet a legesélyesebb neve mellé? Másképp fogalmazva: befolyásolhatatlan vagy, ezért elvszerűen ugyan, de meghiúsítod a kormányváltást, vagy saját meggyőződésed feladva, segíted beteljesülni milliók vágyát?
Azt javaslom, április 8-án tegyél pontosan úgy, ahogy a probléma ilyetén tálalása után döntenél.