Nem kell figyelni arra, amit mond

Posted by

A WikiLeaks iratok szerint Orbán Viktor 2006-ban azt mondta a külföldi diplomatáknak, hogy hagyják figyelmen kívül, amit a választások előtt ígér. Két amerikai diplomáciai táviratban is idézik, kijelentését: “Hagyják figyelmen kívül, amit mondok”. Orbán arra gondolt, hogy az amerikai diplomaták által populistának nevezett választási ígéretei nem feltétlenül esnek egybe pártja terveivel. A nagykövetség úgy értékelte, emiatt nem volt olyan helyzetben Orbán, hogy az őszödi beszéd után “megkövezhesse” Gyurcsány Ferencet. Ez a távirat részlet így hangzik: “Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy ’soha nem hazudtam a magyar embereknek’, diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal biztatott, hogy ‘ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok’ [pay no attention to what I say to get elected] és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni.”
Egy 2008 áprilisi diplomáciai távirat azt elemzi, miképpen készül Orbán a következő választásra. “Ez nem bonyolult – azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól” – jelentette ki Orbán Viktor az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.
A távirat szerint “régi emlékek” is aggodalmat keltettek 2008-ban a Fidesszel szemben. A dokumentum szerint a szavazók erős személyes kapcsolatot éreznek Orbánnal, de sokan nehezen fogadják el, hogy politikai ideológiája a liberalizmustól a populizmusig jutott. A távirat megjegyzése szerint Orbán idézett kijelentését egyesek pragmatikusnak, míg mások elvtelennek neveznék.
A Fidesz a 2006-os választás előtt többek között azzal kampányolt, hogy tízszázalékos járulék-csökkentéssel 500 ezer új munkahelyet teremt. A párt programjában az is szerepelt, hogy a kis- és középvállalkozásokat a járulékcsökkentés mellett adócsökkentéssel is segítenék, csökkentenék az adminisztrációs terheiket, tőketámogatást is kapnának, továbbá a körbetartozások megszüntetésére is ígéretet tettek. Családbarát adózást vezettek volna be, a nyugdíjasoknak pedig általános 14. havi nyugdíjat helyeztek kilátásba. Emellett a villamos áram árát 10 százalékkal csökkentették volna, az önkormányzatoknak pedig nagyobb önállóságot ígértek.