UTÁNKÉPZÉS ITTAS VEZETŐKNEK

Posted by

Színházi ajánló
Háy János komédiája a Magyar Színházban

Dobi Ildikó
Telitalálat a színházi palettán ez a „gyomorkeserű” vígjáték. Remekül szórakozunk a saját, de még inkább embertársaink ostobaságán, esendőségén. Kilenc ittas autóvezető esik áldozatul a két borzalmas pszichológusnőnek, akik kiélik rajtuk a „házmester-effektust”, vagyis a hatalomgyakorlás egyik kis hétköznapi esetét három esti foglalkozás alkalmával.
Akad a beutaltak között – akárcsak közöttünk – mindenféle típus: idegbeteg macsó, önsajnáló, magát sajnáltató, mindenkit lenéző, örökké megalázott, fennhéjázó vállalkozó, leigázó nagyképű, női bájakkal visszaélő, szabados és szorgalmasan tanuló, büszke hölgy és utcalány. A két hivatásos pszichiáter tökéletesen abszurd. Egyikük tekintélyt parancsoló, másikuk keleti mágiákkal mérgezetten ostoba. A terápia résztvevőinek életébe belefér egy kis cigányozás, zsidózás, iszlámozás, ahogy nálunk szokás. Vannak célzások politikai csalásokra, bűnözésre, besúgásra.
A nézőtéri röhögéstől olykor alig hallható a színpadi poén. Régen szórakoztunk ilyen önfeledten Háy János író és Lengyel Ferenc rendező jóvoltából. Ehhez kellett a kiváló színészi gárda is: Bede-Fazekas Annamária és Murányi Tünde (a pszichológusok szerepében), a csoportterápia résztvevői: Haumann Petra, Benkő Nóra, Pataki Szilvia, Varga Zoltán, Pavletits Béla, Szűcs Sándor, Rancsó Dezső, Szatmári Attila és Csőre Gábor. Ragyogó díszleteket és jelmezeket varázsolt a színpadra Kovács Yvette Alida, a dramaturg Deres Péter és a többiek. A bemutatót 2018. március 23-án tartották.