DELILA a Centrál Színházban

Posted by

Molnár Ferenc (1878-1952) író, publicista, drámaíró minden műve telitalálat, ráadásul bármely korban: Európától Amerikáig. Titka csupán annyi, hogy ő máig a (kis- és nagy-) polgári humor világbajnoka.
Mivel Molnár hazánk szülötte, megérdemli, hogy felidézzük főbb életrajzi adatait. Szülei unszolására Genfben és Budapesten jogot tanult, de utána a Pesti Hírlapban és Budapesti Naplóban jelentek meg cikkei, majd fordításai. Első regényét 1901.ben írta (Az éhes város). 1902-ben A doktor úr című színműve és A Pál utcai fiúk című regénye máig siker, utóbbi nálunk kötelező iskolai olvasmány. 1908-tól játszották drámáit Bécsben, Berlinben, Olaszországban és Amerikában. Első hazai sikerét a Liliom című drámájával aratta, ebből 1934-ben film is készült. 1916-tól Molnár Ferenc Galíciában volt haditudósító. Egymás után három színésznővel kötött rövid életű házasságot. Nem csoda, hiszen sikerei ellenére agresszív alkoholista és depressziós ember volt – a pesti kávéházak híres figurája.  A fasizálódó Európából 1939-ben menekült New Yorkba. Utolsó felesége, Darvas Lili kísérte el. Molnár gyakran került kórházba, amíg 74 évesen elhunyt. Műveiből számtalan filmet forgattak.
A Delila című, 1937-es vígjátékának ősbemutatóját éppen 80 éve tartották az akkori Pesti Színházban (Somlay Artúr, Darvas Lili, Muráti Lili, Básti Lajos, Mály Gerő szereplésével), most ugyanott, a mai Centrál Színházban vitte színre Puskás Tamás rendező – szintén kiváló csapattal: Balsai Móni, Stohl András, Trokán Nóra, Ódor Kristóf és Magyar Attila játékával. A II. világháború előtti utolsó bemutatójára a Vígszínházban került sor. Alig érthető, miért nem játsszák gyakrabban ezt a szellemes remekművet.
A történet a bibliai Sámson és Delila esetét idézi fel. Virág úr, egy külvárosi vendéglő és kerthelyiség tulajdonosa, hirtelen hatalmas összeget, 38 ezer pengőt nyer a sorsjátékon. A felszolgálónő jegyben jár vőlegényével, a szegény vidéki, állástalan fiúval, aki munka után motorkerékpárjával hazaviszi. A lány azonban Virág úr karjába omlik, mert hisz a gazdag élet ígéretében: velencei nászút, kétüléses sportkocsi, drága ruhák, parfümök. Csakhogy Virág úrnak van egy bájos felesége, Marianne. Amíg a férj csak az orráig lát, a feleség érzelmi skálája szélesebb, okosan méri fel a helyzetet. Tudja, hogy Sámson vonzereje miben rejlik (itt a pénzben), és éppen azt veszi el tőle, hogy beleegyezzen a válásba. A feleség csomagol, „a csapos közbeszól” (máig idézzük!), általában a legkényesebb helyzetekben. Az egyetlen rendezői baki, hogy a kalapdobozba apróságok kerülnek, nem a korabeli, kötelező női kalapok. Az ügyvédnél Marianne ügyesen elrendezi a dolgokat. Óriási csavar következik, amire senki nem számított! Nem kétséges a darab kimenetele…
Molnár Ferenctől elég különös a majd’ száz év előtti feminista gondolat, mert tudvalevő, hogy elég durván bánt a feleségeivel. A Delila összes közreműködője kiválót alkotott, úgy, mint a jelmeztervező Szakács Györgyi, a díszlettervező Bagossy Levente, a világításnál Tim Mascall, a dramaturg Baráthy György és mások.
A bemutatót március 9-én tartották. Jó szívvel ajánljuk a további előadásokat is!

DOBI ILDIKÓ