Czeglédy Csabát újra letartóztatta a NAV

Posted by

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 3 nyomozója péntek este tíz óra után hívta fel telefonon Czeglédy Csabát azzal, hogy a szombathelyi lakásának ajtajában várják. Az előzetesből éppen egy napja szabadult független országgyűlési képviselő-jelölt a barátainál volt vendégségben, a telefonhívás után azonnal hazaindult, ahogyan azt a hatóság emberei kérték. Mint ismert, Czeglédy Csabát a Humán Operátor Zrt. vezetőjeként több mint hat milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják, ami miatt már nyolc hónapot előzetes letartóztatásban töltött.
A Hir TV szerint az adónyomozók ugyanarra az ügyszámra hivatkozva állították elő Czeglédy Csabát, amely számon az eddigi nyomozás is folyt. Ennek értelmében tehát, nem gyanúsították meg más bűncselekménnyel, hanem a több mint nyolc hónapja tartó nyomozást folytatják. Czeglédy Csaba péntek délutáni sajtótájékoztatóján még úgy fogalmazott, hogy ugyanabban az eljárásban kétszer nem kerülhet előzetes letartóztatásba, ezt egy jogállamban nem teheti meg a hatóság.
– A szombathelyi lakásáról most viszik el a vámosok Csabát, most közöltek vele egy olyan gyanúsítást, ami állítólag 2015-ben történt, és ebből kifolyólag most Szegedre viszik, őrizetbe veszik, miután a szökés-elrejtőzés veszélyét állapították meg nála. A nyomozás sikerének a veszélyeztetését, valamint a bűnismétlés veszélyét rótták a terhére, úgy hogy a mai mentelmi jogot felfüggesztő határozat még nem emelkedett jogerőre, miután jogállamban egyfokú határozat nem létezik – mondta el Ipkovich György, a helyszínen tartózkodó ügyvéd.

Gyurcsány Ferenc kommentárja:
Csabát visszavitték. Őrizetbe helyezték, pedig nyilvánvalóan nem szökik. Ha akart volna, megtehette volna. Nem tette. Elment a Választási Bizottság ülésére. Nem külföldre indult, hanem tv-be ment.
Van még kétely? El akarják hallgattatni. Félnek tőle. Orbán Elios papírjai minden esetre már kint vannak. A szellem kiszabadult a palackból. Már nem lehet visszagyömöszölni.
Orbán átkozott rendszere meg fog bukni. És remegni fog a demokratikus jogállam igazságszolgáltatásától való félelmében. Nem fogom sajnálni. Nincs miért sajnálni. És nem azért, mert Csabától is tudhatóan engem is börtönbe akar zárni. Akár hamis tanúvallomások kicsikarásával is. Csak próbálkozzon. Nincs félnivalóm tőle. Alávaló alak.
Aki ellenfeleit koncepciós perben bebörtönzi, azzal nincs alku. Csak harc van.
Harcolj Csaba!

A nyugat.hu fotója