A meggyilkolt újságíró utolsó cikke

Posted by

Az újságunkban olvasható cikk a meggyilkolt JÁN KUCIAK utolsó és egyben befejezetlen írásának szó szerinti fordítása, amelyet a Parameter.sk portál az Aktuality.sk szerkesztőségének belegyeezésével tett közzé magyar nyelven. Az eredeti cikk, szlovák nyelven az Aktuality.sk oldalán olvasható.

Tizennégy évvel ezelőtt az olasz Carmine Cinnante Nagymihályra (Michalovce) érkezett. Reggel Fiatjával elindult a kb. 40 kilométerre lévő Bodzásújlak (Novosad) községből, ahol barátnőjénél, Lýdiánál lakott.
Cinnante Olaszországba indult. Vele volt egy szlovák férfi, Ján is, akinek azt ígérte, kint majd munkát szerez neki. A Nagymihályi járásban akkoriban minden negyedik produktív korban lévő ember munkanélküli volt.
Amikor a földútról megközelítették a főutat, Porosztó (Porostov) és Éles (Ostrov) között megpillantottak egy járőrkocsit. Az olasz rendszámú Fiat hirtelen tolatni kezdett.
A rendőröknek gyanús lett az olasz-szlovák páros viselkedése. Kocsijukat megállították és ellenőrizték. A Fiat hátsó ülésén egy fekete fa koffert találtak, amiben egy fegyver, 50 töltény és egy tár volt.
Egy működő, csehszlovák ČZ 26-os gépfegyverről volt szó, lézeres irányzékkal, aminek sorozatszámát kiköszörülték.
A szakértők szerint a koffert kimondottan a gépfegyver tárolására gyártották. Az olasz Cinnantét tiltott fegyvertartással vádolták meg, és a Nagymihályi Járásbíróság  bírája két évnyi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őt.
Az ügyész a bíróság előtt magánvállalkozónak nevezte az olaszt, aki a mezőgazdaság területén tevékenykedett Szlovákiában.
A csápok a kormányhivatalig érnek
Pár hónappal később az olasz rendőrök vitték el Cinnantét. Ennek oka az volt, hogy  az olasz maffiafőnök, Guirino Iona számára Olaszországba csempésztek fegyvert.
Iona a Belvedere Spinello klánt irányította, amelyet a gazdaságilag legerősebb olasz maffia, a ’Ndrangheta egyik ágaként tartanak számon.
A nyomozati iratok szerint ennek Carmine Cinnante is tagja. Az az ember, akit a szlovák hivatalok mezőgazdasági magánvállalkozóként ismertek.
Viszont Cinnante nem az egyetlen maffiához köthető olasz, aki Szlovákiában lelt második hazájára.
Itt kezdtek üzletelni, támogatásokat igényelni, EU-s alapokat felhasználni, de legfőképp kapcsolatokat építeni a politikában befolyásos emberekkel – és ez a kapcsolatépítés nem kerülte el a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalát sem.
Eközben pedig otthon, Olaszországban számos problémájuk akadt a törvénnyel.
A maffia bizalmában

Carmine Cinnante és Antonino Vadala érdekei a Tőketerebesi (Trebišov) járásban található Szécsudvar (Dvorianky) és Parnó (Parchovany) között lévő mezőgazdasági szövetkezetben találkoznak egymással. Vadalának otthon, Olaszországban szintén akadt gondja a rendőrséggel. 2003. február 3-án, egy hétfői napon a dél-olasz Reggio Calabriai bíróság kilenc vádpontban döntött egy másik maffiaklánhoz, a Librihez kötődő botrányban. A Libri klán az egyik legerősebbnek számít a ‘Ndranghetában.
A vádlottak között volt a dél-calabriai falucskából, Bova Marinából származó Antonino Vadala is.
Az olasz vizsgálótisztek szerint éppen Vadala volt az, aki a klán kérésére segített elrejtőzni a hatóságok elől Domenico Ventura maffiózónak, akit egy konkurens bandatag ellen elkövetett brutális gyilkosság miatt ítéltek el.
Az olasz rendőrök lehallgatták az Antonino Vadala, és a klánvezető Francesco Zindato között zajló telefonbeszélgetéseket, melyekben a két olasz az akció részleteiről beszélt. 2003-ban azonban Vadalát bizonyítékok hiányában felmentették a vádak alól.
Egy másik esetben a bíróság ismertetett egy helyzetet, amikor Antonino Vadala további két emberrel Rómába utazott, hogy „megbüntessenek” egy ismeretlen embert, aki „ártott a klánnak”
Francesco Zindato maffiafőnök azokat az embereket bízta meg a feladattal, akikben a legjobban megbízott. Köztük volt Antonino Vadala is” – magyarázta a helyzetet a bíró. Amikor Vadalát Olaszországban vád alá helyezték, nem ment el a bíróságra, hogy meghallgassa az ítéletet. Kelet-Szlovákiában talált menedékre és új otthonra.
Energiaipari vállalkozó
2009-ben látott napvilágot az információ, miszerint egy azidáig ismeretlen olasz vállalkozó, Antonino Vadala a losonci ipari parkban két gyárat is akar építeni, és a beruházás összesen 70 millió euróra rúg.
Bár a projekt végül nem valósult meg, Vadala egyszer csak energiaipari vállalkozó lett. Legalábbis így ismerte őt meg Pavol Rusko korábbi gazdasági miniszter – akit ma bérgyilkosság megrendelésével vádolnak.
Rusko paradox módon a Robert Ficóhoz nagyon közel álló, jelenlegi állami főtanácsos, Mária Trošková által emlékezett Vadalára.
Valamikor régebben nálunk dolgozott, vagy három hónapig. Ez már elég régen volt, nagyjából négy éve. Azután viszont megismerkedett egy többek között naperőművekkel foglalkozó, olasz származású üzletemberrel, és átpártolt hozzá” – nyilatkozta 2016-ban Rusko. Azon, hogy Trošková útja ezután egyenesen a kormányhivatalba, Ficóhoz vezetett, Rusko alig lepődött meg. „Hát igen, azt gondoltam volna, hogy kicsit lassúbb lesz a tempó, de végeredményben nem lepett meg, mert nagyon gyorsan megértette, hogyan lehet az életben előrelépni” – nyilatkozta korábban az egykori miniszter.
Trošková és Jasaň
2011-ben Vadala megalapította Troškovával a GIA MANAGEMENT céget. Ebből a cégből Trošková kb. egy év múlva távozott, és a smeres parlamenti képviselő, Viliam Jasaň asszisztense lett.
Jasaň nem akarta elárulni az újságíróknak, hol talált rá a korábban inkább modellként ismert nőre, aki a Miss Universe 2007-es szlovák döntőjében is szerepelt. Azt mondta csak, hogy egy barátja ajánlotta neki.
Elment a korábbi asszisztensem, és egy barátom ezt a nőt ajánlotta” – állította Jasaň a Nový čas kérdésére.
Jasaňtól aztán nem egész egy évvel később – 2015 márciusában – Trošková útja egyenesen Ficóhoz, a kormányhivatalba vezetett. Rá egy évvel követte őt maga Jasaň is, akit Fico a kormányfői titkárság igazgatójának, és a Biztonsági Tanács titkárának nevezett ki. Jasaň ezzel a legmagasabb szintű biztonsági átvilágításon esett át, és tevékenységéért egyenesen a miniszterelnöknek felel.
Jasaň részt vesz a Biztonsági Tanács ülésein, összefoglaló álláspontokat készít Fico számára, és dokumentálja a tanács tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy hozzáfér a tanács minden információjához és dokumentumához. A tanács feladata az ország biztonsági rendszerének bebiztosítása, és háború esetén ez a testület veszi át a kormány jogköreit. Jasaň ennek ellenére kimutathatóan kötődik egy olyan emberhez, aki közvetlenül együttműködött az olasz maffiával.
A Jasaň és Vadala közti kapcsolatok leginkább üzleti jellegűek. A Smer politikusa korábban tulajdonosa volt a Prodest nevű biztonsági cégnek, amit nemrég Vadala és „kollégái” vettek át tőle. Ezen kívül Jasaň fia, Slavomír jelenleg is közösen irányít egy céget Vadalával – ennek a neve AVJ Real. Amikor a közelmúltban Vadala egyik cége ellen csődeljárás indult, kiderült, hogy Vadalának azzal a biztonsági céggel szemben is vannak követelései, amit azelőtt Jasaň és fia, Slavomír birtokolt.
Ez azt jelenti, hogy létezik két olyan személy, aki az Olaszországban maffaiügy miatt megvádolt, és ezután Szlovákiába áttelepült személyhez köthető,  ugyanakkor napi kapcsolatban van az ország miniszterelnökével. És ezt a két személyt Robert Fico saját maga választotta ki.
Vadala a Smert választja
Jasaň és Trošková személyén kívül azonban további nyomok is utalnak arra, hogy Antonino Vadalát szoros szálak fűzik a politikához és a Smerhez.
Például Monika Čorejová, aki a helyhatósági választásokon a Smer színeiben indult, hosszú évekig volt Vadala cégeinek közgazdásza. Maga Vadala pedig saját közösségi oldalán is masszívan 
támogatja a Smert választási kampánya során. Ficót az olaszok körében dicsérte, Kaliňákot védte az ellenzéki vádakkal szemben, és Richard Rašit biztatta győzelemre. A választások napján Vadala  buzgón felszólította az embereket: „ma mindannyian a 16(-os számú) Smert választjuk, holnap pedig biztosak lehetünk abban, hogy Szlovákia jó kezekben van”. A választások előtt Vadala ott volt a Smer kassai kongresszusán is. Legalábbis Rašinak nyilvánosan azt üzente, hogy ott találkoznak. Emellett a Smert „a mi pártunk”-nak nevezte.Amikor megalakult az új kormánykoalíció, Vadalának volt okünnepelni.
Töltények és temetési koszorú
Vadalának és olasz ismerőseinek Szlovákiában is volt gondjuk a törvénnyel. Több esetben is indult ellenük büntetőeljárás, ám vádemelésre eddig egyetlen esetben sem került sor. Csak néhány azon esetek közül, amikor zsarolás és adócsalás gyanúja merült fel ellenük: Az Aktuality.sk és partnerei az infótörvény alapján több rendőrségi és bírósági irathoz is hozzájutottak, és ezen dokumentumok alapján rekonstruáltak bizonyos eseteket. Az egyes számú ügy Kelet-Szlovákiában játszódott le 2013-ban. Egy őszi reggelen egy tőketerebesi (Trebišov) cég alkalmazottai egy nem szokványos csomagot találtak az üzem kapujára akasztva.
A táskában egy csomó gyufa, tíz éles lőszer és egy temetésre szánt koszorú volt. A küldeményt a feladók papírba csomagolták, melyen a Jerad szó szerepelt – amely a cégvezető Gerhard nevének eltorzított verziója.
A küldemény figyelmeztetés volt a konkurens cégtől, a csomag nyilvánvalóan gyilkossággal fenyegetett. A Jerad kifejezéssel pedig a megfenyegetett cég ügyvezetőjét egy olasz férfi szólította meg – akivel már régóta pereskedtek 40 hektárnyi földdel kapcsolatban.
Jerad” először ignorálta a fenyegetést. A rendőröket csak akkor értesítette, amikor egyik traktorvezetőjét is fenyegetés érte. Két évnyi rendőrségi vizsgálatot követően Antonino rokona, Sebastiano Vadala állt a Tőketerebesi Járásbíróság elé, aki ellen zsarolás miatt emeltek vádat. Peter Prokopovič ügyész szerint Vadala azzal fenyegette a tőketerebesi cég ügyvezetőjét, hogy lelövi, de kézjelekkel utalt arra is, hogy elvágja a torkát.
A traktoristának ezt mondta az olasz: „aki az én földemen fog dolgozni, azt lelövöm, a traktorát pedig felgyújtom”.
Mindezt azért, mert a szlovák cég olyan területet művelt, amire az olasznak is fájt a foga. Hogy a földművelés egyébként kinek állt volna jogában, azzal a hatóságok nem foglalkoztak.
A bíróságnak nem volt elég a bizonyíték
A tanúvallomásokon kívül a cég a rendőrségi vizsgálótiszt rendelkezésére bocsátott a Jerad névre szóló, különös küldeményt is. A szakértői vizsgálat kimutatta, hogy a csomagban tíz darab éles lőszer volt, és ezeket kizárólag fegyvertartási engedéllyel, vagy exportengedéllyel rendelkező személy birtokolhatja.
A cég biztonsági kamerája felvette Vadala látogatását is, amikor az ügyvezető Gerhardot személyesen is megfenyegette. Vadala mindezt tagadta. A bíróságon – oldalán Marek Švingál ügyvéddel – azt állították, hogy a legutóbbi fenyegetések idején nem lehetett Tőketerebesen, mert Nagymihályon tartózkodott. Ezt maga Švingál, továbbá Vadala könyvelője és egy másik olasz próbálták tanúként megerősíteni. Végül a Tőketerebesi Járásbíróság és a Kassai Kerületi Bíróság is arra jutott, hogy az ügy bizonyítékai gyengék, és 2017-ben Sebastiano Vadalát felmentették az ellene felhozott vádak alól.
Milan Petričko, a Tőketerebesi Járásbíróság bírája így írt: „nem került bizonyításra, hogy a tett, amivel a személyt vádolták, valóban megvalósult”. A bíró szerint az ügyész kizárólag a tanúvallomásokra építette a vádat, ezek viszont nem bizonyultak elegendőnek az eljárás során. A temetési koszorúval és éles lőszerrel megpakolt táskát, és a biztonsági kamera felvételét a bírósági ítélet meg sem említe.
Az ügyész fellebbezett a felmentés ellen. Azt állította, hogy a bíró rosszul értékelte ki a bizonyítékokat, melyek közül pont azokat utasította el, amik egyértelműen bizonyítják a zsarolást, valamint ítéletében nem törekedett az objektivitásra, és elfogadhatatlanul egyoldalú, szubjektív következtetéseknek adott hangot.
A megfenyegetett cégvezető azt rótta fel a bíróságnak, hogy hitelt adott a vádlottat védő Marek Švingál ügyvéd vallomásának, aki úgy szerepelt tanúként is az ügyben, hogy az előkészítő eljárásban mint a vádlott ügyvédje vett részt – tehát a büntetőeljárás során megismerkedhetett mindazzal, ami a rendőrség tudomására jutott az egész üggyel kapcsolatban.
Tehát elméletileg Švingál kihallgatása is törvénytelen keretek között zajlott. Vadala továbbá azt mondta a vizsgálótisztnek, hogy nem beszél és nem is ért szlovákul, és ezért nem tudta megfenyegetni áldozatát – miközben az olasz férfi szlovák nyelvtudását több tanú is igazolta.
Mellesleg Sebastiano Vadala két évvel később egy közjegyzői jegyzőkönyvben úgy nyilatkozott, hogy mint Szlovákiában huzamosabb ideje élő olasz állampolgár, érti a szlovák nyelvet.
Az ügy másodfokon, a Kassai Kerületi Bíróságon is elvérzett, a Marek Dudík által vezetett szenátus elutasította az ügyészi fellebbezést, és jogerősen felmentette Vadalát a vádak alól.
A másik ügyben már konkrétan Antonino Vadala szerepelt. A botrány tárgyát spekulációgyanús ingatlanügyek képezték, konkrétan három Pozsony-ligetfalui lakás adás-vételéről volt szó. Az egész 2011-ben kezdődött, és csak tavaly ért véget. A három pozsonyi lakás tulajdonosa az olasz Antonio Palombi, vagyis pontosabban az ő cége, az ALTO volt.
2011-ben indult a mozgolódás lakásügyben: néhány hónap leforgása alatt a lakások először a GENNA, majd az AV-REAL tulajdonába kerültek. Az első céghez Vadalának korábban köze volt, a másodiknak pedig ügyvezetője volt a szóban forgó tranzakciók idején. A biznisz után három évvel azonban Palombi azzal fordult a rendőrséghez, hogy Vadala nem fizette ki a lakások vételárát.
A infótörvényre hivatkozva megszerzet
rendőrségi határozat szerint Palombi először azt állította, hogy Vadala átverte őt. Így adott hírt az ügyről 2016-ban a Plus 7 dní hetilap is, viszont a valós helyzet egy kicsit másként festett. A valóságban Palombi és Vadala megegyeztek, hogy a lakások átíratását valós kifizetések nélkül végzik el, és hogy a lakások végül majd a KANNONE cég tulajdonába kerülnek. A tranzakciólénye az  lett volna, hogy Vadala cége, az AV-REAL – amely a láncolatban a harmadik volt – majd az eltúlzott vételáraknak köszönhetően 80 ezer euróra rúgó ÁFA-levonást kezdeményez. Rendőrségi kihallgatása során ezt maga a tanú-károsult, Palombi vallotta be.
Elmondta, hogy Antonino Vadala azt tanácsolta neki, hogy a lakások az AV-REAL birtokába a GENNA s.r.o.-n keresztül kerüljenek, mert ez a cég foglalkozott lakáseladással, és mert az ALTO s.r.o. nem volt ÁFA-fizető. A GENNÁ-nak ezután túlárazva kellett eladni a lakásokat, és mivel az AV-REAL ÁFA-fizető volt, az adás-vételt követően ÁFA-levonást kezdeményezhetett” – vonta le a lényeget a rendőrségi vizsgálótiszt Palombi vallomásából. Palombi a rendőröknek többször elmondta, hogy a 360 ezres vételár csak képzeletbeli volt, a lakásokat valójában vissza kellett volna kapnia. A gyanúsított azt mondta, ha kap 80 ezer eurót az ÁFÁ-ért, akkor átiratja a lakásokat a közösen birtokolt KANNONE-ra. Ebben az esetben a lakások újra a károsult tulajdonába kerültek volna.”
Palombi a feljelentésben egyúttal azt is jelezte, hogy az ÁFA-visszaigénylésből is lett volna részesedése.
A gyanúsított azt is közölte a feljelentővel, hogy a lakások a GENNÁ-n keresztül kerülnek eladásra, mert a GENNA igényt tarthat ÁFA-levonásra, és az összeg felét a feljelentőnek adja át” – áll a rendőrségi határozatban.Vadala a vizsgálótiszt előtt mindent tagadott, elmondása szerint semmilyen megállapodásról nem tudott, a lakásokat csak egyszerűen megvásárolta.
A vizsgálótiszt végül azzal az indokkal állította le a büntetőeljárást, hogy Palombi nem lett csalás áldozata, mert vélhetően együtt dolgoztak a csaláson. Hangsúlyozta, hogy amennyiben bűncselekmény történt, akkor ÁFA-csalásról van szó, és ez az ügy egy másik büntetőeljárás tárgyát képezi.
Szó szerint ezt írta: A lakások fokozatos átiratásán munkálkodó egyes személyek valós céljának objektív megállapítását hátráltatja az ő vélt vagy valós, a jelzett adóelőnyök megszerzése céljából történő együttműködésük, és ezen személyek célszerű vallomásaik, melyek célja, hogy védjék saját magukat más bűncselekmények gyanújától.”
Palombi 2014 decemberétől bírósági úton – polgári peres eljárásban – is próbálta visszaszerezni a lakásokat. A hivatalos iratok szerint azonban beadványát tavaly februárban visszavonta. A Pozsonyi V. Járásbíróság márciusban leállította az eljárást. A
 bírósági döntésből nem derül ki, hogy Palombi miért vonta vissza több mint két év után beadványát. A hivatalos szervekhez csak évekkel később fordult, amikor már megmutatkozott, nem számíthat arra, hogy Vadala részt ad neki az ÁFA-visszatérítésből, és emellett még a lakásait sem kapja vissza. Ebben az ügyben a rendőrségi vizsgálat még csak vádemeléshez sem vezetett Antonino Vadala személyével szemben. Az ő portfóliójában szereplő két cég ellen nemrégiben csődeljárás indul, a társaságoknak több mint 100 ezer eurós adótartozásuk van…
A cikk nincs befejezve

Forrás: Parameter.sk