Pletykáljunk Churchillről

Posted by

Most, amikor Vásárhelyről beszél az ország, az átpolitizált légkörben talán jól esik egy kis pletykálkodás. A brit lapok ezen a hétvégén Winston Churchillről pletykálnak. A duci miniszterelnök nem nevezhető nőcsábásznak. Felesége azt mondta, hogy teljesen biztos abban, hogy 55 éves át tartó házasságuk során férje sose volt hűtlen hozzá.
Azóta se foglalkozott ezzel a kérdéssel senki. Egészen addig, amíg a Channel 4 filmet nem kezdett forgatni a legendás politikus magánéletéről. Előkerült egy festmény, amelyet a 30-as években (amikor még nem volt a Nagy Churchill, csak egy hétköznapi politikus) festett egy hölgyről. Akit Lady Doris Castlerosse-ként azonosítottak. Aztán egy újabb portréi bukkant fel ugyanerről a nőről. A tévések előásták Sir John „Jock“ Colville-nak, a politikus magántitkárának egyik nyilatkozatát, hogy főnökét nem sose babonázta meg a női szépség. De annyit hozzátett, hogy „talán egyszer Dél-Franciaországban. Holdtöltekor. szabadsága idején…”Lady
A tévéfilm március elején kerül majd adásba, de a lényeg már megjelent a Guardianben és a Sunday Timesban. Eszerint a harmincas években a Churchill-család meglehetősen problémás fia, Randolph viszonyt kezdett egy Lady Doris Castlerosse nevű asszonnyal. Hát Lady Doris miatt jogosan aggódott a Churchill házaspár. Magas, szőke asszony volt, gyönyörű lábakkal. Cartier ékszert viselt, Rolls Royce-szal közlekedett. Előszeretettel fotóztatta magát fürdőruhában. Egy pletykalap így foglalta össze az életét: „80 ágyban a Föld körül”. 28 évesen Lord Castlerosse felesége lett.
Winston Churchill beszélt a fiával, hogy rossz fényt vet a családra, ha folyton ilyen nővel mutatkozik. Aztán felkereste a Ladyt is. Úgy látszik, akkor jött rá, hogy úgy tudja leghatékonyabban megszakítani a két fiatal kapcsolatát, ha ő lép Randolph helyébe.
Négy nyarat töltöttek együtt a Cote d’Azuron. Caroline Delevingne, Lady Catlerosse déd-unokahuga (vagy ki tudja, hogy nevezik ezt a rokonságot) azt hallotta a mamájától, hogyha „Churchill a házba érkezett, az egész személyzet kimenőt kapott, és hallgatni kellett a vendégről”.
Aztán jött a háború. Churchillnek fontosabb lettek a nácik, mint a szép asszonyok.
Szeretője Amerikába menekült, magával vitte a két festményt. Aztán szépen,stílusosan meghalt, kokain túladagolásban. A hagyatékát, szerelmes leveleket, a festményeket,az asszony és a miniszterelnök egyetlen közös fotóját (elkerülendő a botrány) Winston barátja Lord Beaverbrock megvásárolta.
Kereszty András