Nem a választó korrupt, hanem a politikus

Posted by

Puzsér Róbert
“Tegnap, az ellenzéki Márki-Zay Péter fölényes hódmezővásárhelyi győzelmének estéjén az MR2 Petőfi Rádiót hallgattam: a kilenc órai hírekben hosszan számoltak be arról, mekkora baj van Dél-Olaszországban, ahol megduplázódott a kóbor kutyák száma – kevés az örökbefogadás, alig akad menhely, és jóformán nem zajlik ivartalanítás. Arról, hogy abban a megyei jogú városban, amely huszonnyolc éve jobboldali polgármestert választ, amely a kormánypárt legerősebb bástyája, 57:42 arányban bukik a fideszes jelölt, az adónkból szót sem ejtenek. Sem szemernyi tisztesség, sem szemernyi intellektus nem szorult beléjük, amellyel a vereségüket értelmezni tudnák. Ebben az orwelli gépezetben egyedül a valóságtagadás működik – épp, mint a Führer bunkerében: lehet, hogy az oroszok már az állatkertnél állomásoznak, de Steiner támadni fog.
Tegnap Hódmezővásárhelyen a pénzes proliság, a fékezhetetlen mohóság és az orbáni arrogancia szenvedett vereséget. A város polgárainak elegük lett a Mészárosokból, a Tiborczokból, a stadionokból, a rothadó egészségügyből és a lezüllesztett oktatásból. Tisztán és világosan üzenték meg Orbán Viktornak, hogy nem kell nekik a buzizás, nem kell nekik a sorosozás, nem kell nekik a migránsozás, nem kell nekik a goebbelsi uszítás. A gigantikus marketing költségvetésből hergelő Habony Árpád nem uralja többé a pillanatot: a cinizmus és a korrupció kikezdte a rendszer lelki alapjait.
Bebizonyosodott, hogy az ellenzéki összefogás nem kevesebb, hanem több szavazatot jelent. Bebizonyosodott, hogy a narancsuralmat nem tizenharmadik havi nyugdíj, nem ingyen gyógyszer és nem ingyen rezsi ígéretével lehet megtörni, hanem olyan centrista jelöltekkel, akiknek a keze se nem enyves, se nem véres: a magyar szavazó sokkal kevésbé korrupt, mint azt a politikusok – magukból kiindulva – képzelik. Bebizonyosodott, hogy Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Szél Bernadett, akik csakis a saját pártjukat és a saját hatalmukat tartották fontosnak, egytől egyig hazudtak: a választóikra hivatkoztak, miközben Orbán kottájából játszottak, mert az önző érdekeik fontosabbak voltak, mint a demokrácia, a jogállam meg a Kárpát-medencében élő milliók sorsa.
Még nincs késő együttműködni: koordinált jelöltállítással a Fidesz legyőzhető. Ahol a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, ott a teljes ellenzéknek be kell állnia a Jobbik jelöltje mögé – ahol az MSZP, a DK vagy az LMP a legnépszerűbb ellenzéki párt, ott a teljes ellenzéknek be kell állnia MSZP, a DK vagy az LMP jelöltje mögé.
Nem közös kormányzást vagy sok-sok pénzt kell ígérni az embereknek, csak annyit, hogy az új országgyűlés arányos választási rendszert alkot, meneszti a legfőbb ügyészt, majd feloszlatja magát, és új választást ír ki a megváltozott feltételekkel – ahogy annak egy jogállamban lennie kell. Van remény: ha Hódmezővásárhelyet el tudta bukni a Fidesz, akkor bárhol verhető.”

Forrás: Facebook