Oknyomozó halál

Posted by

Meggyilkolták Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és élettársát a szlovákiai Nagymácsédon (Veľká Mača). Holttestüket vasárnap nem sokkal éjfél előtt találta meg a rendőrség egy családi házban a Nagyszombat közelében fekvő faluban. Az áldozatokon lőtt sebek voltak. Ján Kuciak az Aktuality portálnak dolgozott, főleg csalások felderítésével foglalkozott, melyekben a kormányzó Smer párt is érintett. Más hírek szerint olasz maffiózók szlovákiai kapcsolatait vizsgálta.
A szlovák országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar azt mondta, az eddigi információik alapján valószínűsíthető, hogy az újságírót az általa végzett oknyomozás miatt ölték meg.
Sajtóhírek szerint Kuciak utolsó cikkét Marián Kočner vállalkozóról írta, akivel szemben tavaly egy pozsonyi lakókomplexum ügyében csalás gyanúja merült föl.
A szlovák kormány egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a kettős gyilkosság felderítéséhez vezető információkért.
Robert Fico szlovák kormányfő azt írta állásfoglalásában, hogy ha bebizonyosodik, hogy Ján Kuciakot a munkájával összefüggésben gyilkolták meg, akkor az eset a szlovákai sajtószabadság és a demokrácia elleni példátlan támadás lenne. Az eset mielőbbi kivizsgálását sürgetve egyúttal elutasította, hogy az ellenzék politikai tőkét kovácsoljon a tragédiából.