Vásárhelyi földrengés

Posted by

Kereszty András
Lázár János városában megrendítő csapást kapott a Fidesz. Az országos meccset még nem vesztette el, de akkora gyomrost kapott, hogy biztosan beleszédült. Ott, ahol 2014-ben a polgármester választáson 61 százalékkal győzött a narancsos párt jelöltje (papírforma), most (92 százalékos feldolgozottságnál) 41.5 százalékot kapott. Az ellenzéki jelölt 57.5 százalékot. 16 százalékkal többet!
Lehet néhány bölcs dolgot mondani az áprilisi országos választásokkal kapcsolatban. A Fidesz túlerőben van. Agyon kampányolja az országot. Médiája teleharsogja az emberek fülét. Hívei száma nem csökken. Azok hűségesek. Ugyanannyian adják rá voksukat, mint 2014-ben. Áprilisban is el fognak menni, és leadják hűség nyilatkozatukat. Felőlük bármi történhet. A miniszterelnök veje bűnszövetkezetben elkövetett csalás vádjával szembesülhet. Egy Mészáros Lőrinc nevű gázszerelő jobban gazdagodhat, mint egy kuvaiti emír. Ők kiállnak imádott Viktorkájuk mellett. Szerelmesek. És mint tudjuk, a szerelem vak.
Igen ám, de Vásárhely bebizonyította, hogy az emberek többségének nyitva a szeme, a füle még akkor is, ha azt megpróbálják betapasztani. Minden közvélemény-kutatás azt bizonyítja, hogy a Fidesz utcahosszal vezet. A pártoknak esélyük sincs. De azt is mondják ezek a vizsgálatok, hogy az emberek 70 százalékának elege van az egész vircsaftból. Elegük van a lopásból, az oligarchák gazdagodásából, a Nyugattól való távolodástól. Csak éppen nem megy az urnákhoz. Úgyis mindegy. 39 százalék nem akar elmenni szavazni.
Vásárhely talán felébreszti őket. Ezt a hírt nem lehet nem bemondani a szolga-rádiókban, a szolga-televíziókban, leírni a szolga-sajtóban. El lehet dugni. Meg lehet kísérelni lényegtelenné zsugorítani. Nem lehet sorosozni. Migránsozni. Vásárhely népe nem migránsokat akar. Nem kerítés-bontást. Vásárhely népe józan, európai országban akar élni egy megbecsült állam polgáraként. Tisztes oktatást, jó egészségügyet, rendes ügyészséget, kiegyensúlyozott kormányt akar. Egy tiszta, rendes városban élni, ahol nem mutyizzák el a közvilágítást. Ahol világos van. Szó szerint. Reggel és este.
Ne feledjük el, Vásárhelyen összefogott a teljes ellenzék. Heller Ágnesnek igaza volt. A Jobbiknak is az ellenzék táborában van a helye. A viták ráérnek a választás után. Közös összefogással – mint Vásárhely bizonyítja – győzni lehet. El kell hozni az urnákhoz a választókat. Ők vannak többen, a változást akarók.
A jelenlévők azt mondják, most Lázár János a legcsendesebb ember Hódmezővásárhelyen.
De van még egy sokkal csöndesebb ember. De nincs még legyőzve. Mert szerinte ő a haza. És a haza nem lehet ellenzékben.
Csak éppen azt felejti el, hogy amikor az OLAF csalásról beszél, akkor nem Magyarországról beszél. Amikor az Európai Unió a nemzetközi normák megsértéséről beszél, akkor nem Magyarországról beszél. Név szerint Mr. Orbánról beszél. Ha a jobboldali Figaro populista orvlövészről beszél, akkor nem Magyarországot bírálja, hanem annak akarnok vezetőjét.
Most biztosan jön a nagy menet. Budapest utcáin újra végigvonul a tábor. De ahogy a Pride nem teszi homoszexuálissá az embereket, úgy a jól pénzelt, buszon szállított rajongók menete sem fog urnához vezetni újabb és újabb embereket.
Sokkal inkább a tudat: a Fidesz egyik nagy végvárát az összefogás már ledöntötte.