Budapesten vizsgálódik az Európai Parlament

Posted by

Pénteken érkezett Budapestre Josef Weidenholzer. Az osztrák európai parlamenti képviselő egyike azoknak, akiknek jelentése nyomán döntés születik majd arról, induljon-e eljárás Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikkelye alapján.
Vannak kifejezetten aggasztó fejlemények. Ilyen a jogrend, a sajtó vagy éppen a civil szervezetek helyzete, különösen a legújabb törvényjavaslat. Egyszóval sokminden van, ami sok európai számára aggályos” – mondta az euronewsnak Josef Weidenholzer, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége alelnöke.
Lengyelország ellen már eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság a 7-es cikkely alapján. Josef Weidenholzer szerint azonban míg Lengyelország esetében egyetlen jól körülhatárolható problémával, az igazságszolgáltatási reformmal kell szembenézni, addig Magyarországon a jogrend szisztematikus megsértése zajlik.
Nyilvánvaló számunkra, hogy ha ebben a mederben folynak tovább a dolgok, akkor olyan irányba tart az ország, amit eddig csak Európán kívüli helyeken, Oroszországban vagy Kambodzsában tapasztaltunk – és ez a civil társadalom mozgásterének zsugorítása” – fogalmazott a képviselő.
Josef Weidenholzer ugyanakkor hangsúlyozta: az eljárás elsődleges célja nem a miniszteri tanácsi szavazati jog megvonása, hanem egy komoly párbeszéd megteremtése, ami szerinte minden bizonnyal meg is történik majd. A jelentéstervezet várhatóan márciusra készül el.
(euronews)