Hova lettek az Iszlám Állam harcosai?

Posted by

Sarah Nasrawi (Al Ahram)
Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az Iszlám államként ismert terrorista csoportok nem folytatják-e tevékenységüket más zászló alatt, ha tudjuk, tagjai nem kerültek bíróság elé? Fontos kérdés ez az terror ellenes erők iraki és szíriai győzelmei után. Példák: Jean-Yves Le Driant francia külügyminiszter személyesen járt közbe egy halálra ítélt francia ügyében, akit azzal vádoltak Bagdadban, hogy az IS harcosa volt. A múlt héten egy francia bíróság felmentett egy férfit, aki bújtatta azokat a rendőrség által körözött gyilkosokat, akik 2015-ben 150 embert megöltek és több tucatot megsebesítettek. Ezek az akciók és döntések minden bizonnyal hatással lesznek a terrorizmus elleni világméretű küzdelemre. Körülbelül 30-40 ezer személy csatlakozott az Iszlám államhoz, mielőtt az összeomlott volna.
A közelmúltban konferenciát tartottak Rómában, ahol az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett szövetség küldöttei találkoztak, hogy megvitassák a koalíció által támogatott kurdok fogságában lévő volt iszlám fegyveresek sorsa? Szabályosan összevesztek a delegátusok. Washington azt akarja, hogy vigyék a britek az angol nemzetiségű foglyokat haza és ott állítsák őket bíróság elé. Az angol hadügyminiszter viszont leszögeztek, hogy ezek a harcosok hátat fordítottak hazájuknak, ezért nem léphetnek annak földjére többé.
Az IS harcosainak ezrei visszatértek már hazájukba és nem tudni, bebörtönözték-e őket vagy egyáltalán tudnak-e róluk. Sokan egyszerűen eltűntek a biztonsági erők szeme elől. A török rendőrség rendszeresen közöl jelentéseket arról, hogy letartóztattak a határon olyan külföldi állampolgárokat, akiket azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam harcosa volt. De arról nincs hír, hogy a törvény elé állították volna vagy Bagdadba küldték volna őket a bíróságra.
Tavaly novemberben a BBC jelentette, hogy az Amerika vezette koalíció 4400 terroristának vélt személyt engedett el családtagjaival együtt Rakka körülzárt városából az iraki határ felé. 2016 júniusában 1000 harcos, köztük az IS magas rangu vezetői, úgy hagyhatta el az ostromlott Fallujah várost, hogy konvojukat nem támadta meg az USA-vezette koalíció.
Ez a koalíció nem csak azért gyanús, mert szemet hunyt iszlám harcosok menekülése idején. 2017 augusztusában a libanoni Hizbullah elnevezésű sita csoporttal való megállapodás alapján 3000 IS harcost és családjukat áttelepítették a csoport által ellenőrzött libanoni területre.
Ezek nem új dolgok. Terroristák százait hagyták elmenekülni Moszulből és más iraki városokból. Kurd pesmergák jelentették, hogy elfogtak több tucat ilyen menekülőt, akik Szíriába és Törökországba igyekeztek.
Eközben pedig az ENSZ és emberjogi csoportok is közbelépnek. Bírálják Irakot, mert kivégez bizonyíthatóan az Iszlám Állammal harcoló személyeket. Az iraki kormány – mondják – „figyelmen kívül hagyja az emberi életet és méltóságot”. És követelik az igazságos bírósági tárgyalás jogát. Bírálatuk középpontjában az áll, hogy hibás az iraki jogi rendszer, valamint „hiányzik a bizonyítéka annak, hogy a halálos ítélet jobban elrettent a bűntől, mint a hosszú börtönbüntetés”. (Kérdés: És az Egyesült Államokban?)
Van a dolognak még egy csavarja. Az számos határozata kimondja, hogy a tagállamok kötelesek a terroristákat hatékony módon felelősségre vonni. De nincs semimiféle iránymutatás arra nézve, hogy mi legyen a külföldi terroristákkal. Itt a példa arról, mi legyen a két brittel? Vigyék őket Angliába, vagy abba az országba, ahol a tetteiket elkövették? Nemzetközi döntés kellene erről.
Tavaly szeptemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2379 (2017) számú határozata elfogadott egy határozatot arról, hogy egy ENSZ-bizottságot kell felállítani annak bizonyítására, hogy az IS cselekményei „háborús bűntettek, emberiség elleni bűntettek és népirtás”. Ironikus módon Irak, amely ezt a javaslatot beterjesztette, semmit sem tett ez ügyben.
Közben a nyugati országok azon marakodnak, hogy ítéljék el saját állampolgáraikat, a világ szembehézhet azzal a veszéllyel, hogy a kimenekített iszlám terroristák átsétálnak egy másik országba és ott kezdik el újra az akciójukat.

 

 

 

 

 

As long as Western nations continue to show hypocrisy and incompetence in confronting this challenge and refuse to accept the return of their nationals to face trial, the world will face the real danger that the terrorists will travel to other countries to carry out more attacks.