Levél a New York Timesnak: Amikor még minden más volt…

Posted by

Szobám falán egy 1996-os kép, Budapesten készült. A kamera megörökítette Göncz Árpád korábbi elnököt, Louis Freeh akkori FBI igazgatót, Janet Reno igazságügy minisztert és engem. Az 1955-ben felavatott Nemzetközi Rendészeti Akadémia (International Law Enforcement Academy) egyéves évfordulóját ünnepeltük.
Mr. Freeh kezdeményezése volt egy olyan Budapest-központú rendészeti akadémia létrehozása, amely Közép-Kelet Európa és Közép-Ázsia 26 országa rendvédelmi erőinek kiképzését támogatja. 2005-ben Robert S. Mueller III, FBI igazgató is részt vett a tíz éves évforduló ünnepségein.
Mr. Freeh, a magyar kormány, valamint az én fejemben az járt, hogy a volt szovjet blokk rendvédelmi erői képezzük ki megfelelő módon a rend védelmének, a nyomozásnak az USA-ban és Nyugat-Európában szokásos módszereire, s hogy ezek a sokfelől érkező rendőrségi alkalmazottak kezdjenek meg kommunikálni egymással, mert ez korábban, a kommunista időkben elképzelhetetlen volt.
Kitűnő eredmények születtek ennek nyomán a bűnözés visszaszorítása és a terrorizmus elleni harc területén. Meg vagyok győződve arról, hogy sem Trump elnök, sem Devin Nunes, a képviselőház hirszerzési bizottságának a vezetője, akik egy memorandumban az FBI-t bírálták, nem hallott még erről az akadémiáról. De az amerikai népnek joga van tudni arról, hogy miként szolgálja érdekeit az FBI egész Közép- és Kelet-Európában.

Donald Blinken

az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete