Aggasztó, mondta az emberjogi biztos

Posted by

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa aggasztónak tartja a civilek elleni törvénytervezetet és annak visszavonását kéri a magyar kormánytól. Levélben fordult az Európa Tanács emberi jogi biztosa a magyar kormányhoz. Nils Muižnieks ebben aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatban. Úgy fogalmazott, a jogszabály-tervezet komoly aggodalomra ad okot, parlamenti elfogadása tovább szűkítené az emberi jogvédők és a civil szervezetek nélkülözhetetlen munkáját.
A biztos az euronewsnak azt mondta, nem ismer ugyanilyen modellt, de már többször aggodalmát fejezte ki az Oroszországban és Azerbajdzsánban zajló hasonló folyamatokkal kapcsolatban. Úgy vélem, ez egy nagyon rossz irány, ami roncsolni fogja a magyar demokrácia szövetét – jelentette ki. Nils Muižnieks különösen aggasztónak tartotta, hogy a javaslat jó eséllyel olyan szervezetekre és magánemberekre vonatkozik majd, akiknek emberi jogi, a menekülteket és menedékkérőket segítő munkája teljesen törvényes kellene, hogy legyen egy demokratikus országban.
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa riasztónak tartja azt a magyar kormányzati retorikát, ami civil szervezeteket és bevándorlókat nemzetbiztonsági kockázatnak nevez. „’Elsőként azt tanácsolnám a magyar kormánynak, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, és szervezzen egy szenvedélymentes vitát a civil szervezetekről. Aztán azt, hogy helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáróL tavaly elfogadott törvényt. Harmadrészt pedig azt, hogy változtassa meg a velük kapcsolatos vita hangnemét” – mondta Nils Muižnieks az euronewsnak.
A magyar parlament várhatóan jövő héten tartja a Stop Soros általános vitája