Becsületrend

Posted by

Magyar Civil Becsületrendet kapott Csillag Ádám és Majtényi László. Csillag Ádám video-historikus, Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, producer. Majtényi László jogtudós, az Akadémia doktora, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. Az Ars Humanica Hungarica Kör, az a keresztény humánum alapvető értékeit képviselő és hirdető szellemi társulás, amit tudósok, egyházi személyek, művészek és a művészet pártolói hoztak létre, hetedik alkalommal adta át az általa alapított Magyar Civil Becsületrend kitüntetést a budapesti Fészek Művészklubban.

Megnyitójában Görgey Gábor író és költő „az országot elöntő erkölcsi és politikai szennyről” beszélt, ami különösen most, a választási kampány idején egyre érezhetőbbé válik. Az irodalomtörténész Pomogáts Béla a magyarországi civilség állapotáról festett elszomorító képet, megállapítván, hogy a mai hatalom kriminalizálja a társadalom testét képező civileket és szervezeteiket.
Sumonyi Zoltán költő a Batthyány–Göncz látszólagos dichotómiáról beszélt, amelynek valós feloldása az az egybeesés, ami a két államférfi pályáját már a születési és halálozási dátumaikkal is evidenssé teszi, és magyarázza a kitüntetések átadásának időpont-választását.Csillag Ádám érdemeit Ragályi Elemér, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas világhírű filmoperatőr. Laudációjában felsorolta Csillag Ádám pályájának főbb állomásait, és szót ejtett ezen belül a mai magyar filmgyártás állapotáról is. Csillag Ádám a válaszában köszönetet mondott a kitüntetésért, majd ő is beszélt arról, hogy megannyi akadály – valós és imaginárius, objektív és szubjektív – nehezíti egy-egy film létrejöttét.Majtényi László érdemeit Kéri László politológus méltatta, miközben felidézte évtizedek óta tartó kapcsolatát, barátságát a jogtudóssal. Kemény szavakkal illette a mai politikai állapotokat, amik szerinte is gyakorlatilag kriminalizálják a civilséget, a civilek szerveződéseit. Válaszában Majtényi az új civiltörvény visszáságairól beszélt, összehasonlította a Rákosi-korszak határövezeti besorolásával, amely szerint a budapesti, Vigadó téri hajóállomás – mint határátkelő – nyolc kilométeres körzetéből akár kitilthatóak lehetnek civil szervezetek, illetve egyének.

Forrás: infovilág