A Pentagon hasznos idiótái

Posted by

Serge Halimi (Le Monde Diplomatique)
Washingtonban a demokraták és a republikánusok legalább akkor egyetértenek, amikor Oroszország ellen harcolnak. Szerintük Vlagyimir Putyin nem hiszi, hogy az USA kész megvédeni a szövetségeseit, az viszont nyilvánvaló, hogy ő meg akarja védeni tekintélyelvű rendszerét a demokratikus és liberális befolyástól. Ebből következik, hogy támadja a Nyugatot. Ezért aztán a béke és a demokrácia fenntartása érdekében az amerikai hadsereg és a két párt parlamenti képviselői az ellentámadás mellett döntöttek…
Vegyük először a hadsereg esetét. A Fehér Ház megbízásából a Pentagon most fejezett be egy tanulmányt, melyben a nukleáris fegyver szélesebb körű használatát javasoljaMivel a nukleáris arzenál bevetése jelenleg túl súlyos következményekkel járna, ezért még elképzelni sem lehet a felhasználását, így aztán nem is tölti be elrettentési szerepét. Tehát még erősebben miniatürizálni kell és akkor bevethető lenne többféle esetben is. Például a „nem nukleáris fenyegetések” esetében használható lenne a kommunikációs hálózatok felszámolására, a „vegyi és biológiai fegyverek ellen, illetve az internetes támadások esetén”, stb.
2016-ban, Donald Trump jelöltként, mivel az elrettentés alapjait sem ismerte, állítólag egyik tanácsadójától megkérdezte: „Mire jó, hogy nukleáris fegyvereink vannak, ha nem használjuk azokat ? A Pentagon-tanulmány bizonyos értelmű választ ad erre a felvetésre. Oroszország (és Kína) „geopolitikai céljaival” szemben, Moszkva elképzeléseire – miszerint „erőszakkal akarja megváltoztatni az európai térképet,” illetve „megkérdőjelezi a hidegháború végével létrejött nemzetközi rendet” – válaszul, az Egyesült Államok késedelem nélkül el kell szánja magát, hogy „modernizálja nukleáris fegyverzetét”. Azért, hogy Amerika a „szabadság hűséges őre” maradjon.
A demokrácia érdekében kifejtett ilyen áldozatnak nincs ára, vagy talán mégis: megháromszorozzák az amerikai katonai költségvetés nukleáris fegyverzetre szánt kiadásait. A geopolitikai veszélyek ürügyén beindított új fegyverkezési verseny nagyobb ellenállást váltana ki az USA-ban, ha az amerikai baloldalnak tekinthető erők, már egy éve nem azon erőlködnének, hogy Donald Trumpot Moszkva bábjaként tüntessék fel Annyira, hogy kikényszerítették, hogy fegyvert szállítson Ukrajnának (miközben demokrata elődje erre nem volt hajlandó) és szigorítson a Moszkva-ellenes szankciókon. A volt elnökhelyettes, Joseph Biden látványosan örömét fejezte ki egy cikkben, melynek már a címe is elárulja a magasan reppenő gondolatokat: „Megvédeni a demokráciát az ellenségeitől: hogyan álljunk ellent a Kremlnek .”
Ugyanakkor, a külügyi bizottság demokrata szenátorai nyilvánosságra hoztak egy jelentést, melyben értékelték „Putyin aszimmetrikus támadását az oroszországi és európai demokrácia ellen”. A sztár-újságíró, Rachel Maddow, az anti-Trump ellenállás egyik zászlóvivője az NBC TV csatornán, a szokásosnál is jobban felháborodott, és azonnal beszámolt róla: „Elnökünk nem hogy nem tett semmit a tűzoltás érdekében, sőt nyugodtan figyelte, amíg a lángok az egekig csapnak!” Most már nyugodtan megpihenhet az újságíró: a Pentagon vigyáz majd rá.

 Fordította: Morva Judit 

A cikk a Le Monde Diplomatique-ban jelent meg