Beteg házak Győrben

Posted by

Kulcsár László
Különleges betegség támadta meg Győr épületeit.Győr2.jpg A vakolathullás egy bizonyos magasságig. Mondjuk: vállmagasságig. Vagy még följebb, akár az ereszig, bár ez ritkább. A betegség érdekessége, hogy viszonylag gyorsan terjed és áldozatait nem válogatja, bárhol megjelenhet, ezt képeink is bizonyítják.Nem kell messzire menni, hogy a betegségfoltokkal szembesüljön a városát szerető helybéli és a város szépségét csodáló vendég: omlik a vakolat (például) a Bécsi kapu tér (régebbi nevein: Erzsébet tér, Köztársaság tér) sarkán álló Schäffer-házról, a Rába-szer (Zechmeister utca) palotasoráról, a négy folyó városa közúti főtengelyének számító Szt. István útnak a Honvéd liget keleti és nyugati csücskén álló házairól éppen úgy, mint az Aradi Vértanúk útja (egykori Deák Ferenc utca) és az Árpád út sarkán álló ikonikus épületről (a valamikori ifjúsági ház, úttörőház, ma Generációk háza). Melyik generáció háza az, amelyik ennyire igyekszik megválni a vakolatától? Mindezek alapján ismét csak ezt írhatja a szemlélődő krónikás: Győr többet érdemel(ne). A kereken egyhetes, idei nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) mintegy 50 milliárd forintba került. A földrészünk sok országából Győrbe sereglett fiatalok és kísérőik, továbbá az eseményről tudósító újságírók minden bizonnyal szomorúan szemlélték a gyönyörűséges barokk nagyváros történelmi emlékeinek megannyi sebét, amelyet (legyünk nagyvonalúak!) 100 millió forintból minden bizonnyal el lehetett volna tüntetni.Győr4.jpg
Az alábbi képek elkészítéséhez nem kellett sokat gyalogolnia a fotósnak, csak a valamikori Húspiactól (ma Virágpiac) nyugat felé. Sír az ember szíve a Rába mentén jó másfél száz esztendővel ezelőtt emelt “palotasor” láttán:
De nem történt meg az elvárható gyógyítás. Holott Győr és lakói többet, sokkal többet érdemelnének, már csak azért is, mert a város adóbevételei bizton megengednék a mostaninál nagyvonalúbb közcélú költekezést. Hihetetlen, hogy az ország talán legszebb barokk városának nincs annyi önbecsülése, hogy a tucatjával éktelenkedő ilyen és hasonló sebeket megszüntesse. Ha az ingatlanok tulajdonosai nem hajlandók is az éktelenségek eltávolítására, a város a tartalékalapjából is költhetne rá azzal a fölkiáltással, hogy a költségeket ráterheli a telekkönyvi hivatalban az ingatlanra.

 

Forrás: Infovilág