Valami bűzlik

Posted by

Magyarországon az egyik legsúlyosabb a légszennyezettség Európában. Évente 8-14 ezerre becsülik az ezzel összefüggő halálozások számát. A budapesti Széna téren például, 2017-ben 206 olyan nap volt, amikor a levegő nitrogén-dioxid és/vagy részecskeszennyezettség szintje túllépte az egészségügyi határértéket.
2008-ban indított az Unió a levegő szennyezettsége miatt kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben. 2010-ben kormányhatározat született a levegőtisztaság védelmére, nagyon sok hasznos intézkedéssel. Sajnos, ezeket az intézkedéseket csak részben hajtotta végre a kormányzat. Részben akarathiány, részben – állítólag – anyagi forráshiány miatt. Az okok között elsősorban a lakossági fa- és szeméttüzelés, a koros járműpark, valamint az erőművi emisszió említhető. A levegő minősége jelenleg, január végén sem ideális. 
A Levegő Munkacsoport szakértői szerint már az elmúlt évtizedben is rendelkezésre álltak a szükséges források, hogy a helyzet változzon, de azok felhasználása nem volt megfelelő – mondta képviselője az Euronews budapesti tudósítójának.