Még egyszer a Facebookról – ki „moderál”?

Posted by

Lovas Zoltán
Néhány napja írtam arról, hogy a Facebook letiltásának 3 menete van. A legegyszerűbb, amikor a buta gép tilt, beleakad a logaritmusa az általa pornográfiának látott tartalmakba (pld milói Vénusz), vagy a szűrőprogramja gyűlöletbeszédre utaló szavakat Petőfi és Ady szövegei is kiváltották már az automata tiltást. A második ügymenet az, amikor x darab troll vagy hülye y idő alatt bejelenti valamelyik posztodat, hogy az ezért, vagy azért sértő. Ezt egy automata szinte rögtön továbblöki a kevés számú moderátor kezei közé. Az élő embergépek azután az esetek 80 %-ában automatikusan tiltanak. A harmadik ügymenet keretében egy adott nemzetállam, vagy nemzetközi szervezet ad le jelzést a facebooknak külön csatornákon át, jelezve azt, hogy az ember Facebook oldala vélhetően bűncselekményben, terrorizmusban, vagy galaktikus összeesküvésben érintett. Ezeknek az esteknek a legnagyobb részéről kiderül menet közben hogy lényegében sült hülyeség. De az eszközzel szisztematikusan visszaélve egyes nemzetállamok szervei komolyan korlátozhatják az általuk ellenzékinek minősített emberek, illetve oldalaik működését.
Ugyanakkor a Facebook úgynevezett moderátor-központjairól szinte semmit sem tudni. Vajon miért akkora titok ezek holléte? Miért nincsen valódi fizikai elérhetősége egy olyan cégnek, mely a világ hírforgalmának lassan nagyobb részélt ellenőrzi? Hogyan lehetséges az, hogy naponta emberek tízezreit fosztja meg ez a cég napokra, hetekre, vagy örökre a szabad kommunikációtól, úgy hogy nincsen jogorvoslatra lehetőségük? Hogyan lehetséges az, hogy miközben a Facebook kiszívja a reklámpénzeket a nemzeti piacokról, addig ott nem fizet semmiféle adót. Hogyan lehetséges az, hogy a Facebook valójában sehol sem adózik? S hogy tulajdonosa jótékonysági alapítványoknak álcázott pénzmosodákon keresztül adómentessé teheti profitját?
Hogyan lehetséges az, hogy a legnagyobb súlyú államok és nemzetközi szervezetek kivételével lényegében minden más államra és nemzetközi szervezetre magasról tehet… azaz figyelmen kívül hagyhatja még oly jogos kifogásaikat is? Hogyan lehetséges az, hogy a facebook valójában sehol sem adózik? S hogy tulajdonosa jótékonysági alapítványoknak álcázott pénzmosodákon keresztül adómentessé teheti profitját?
Hogyan lehetséges az, hogy a Facebook felhasználásával egyes államok megpróbálhatják más államok destabilizálását? Hogyan lehetséges az, hogy a legvadabb butaságok, ön és közveszélyes hülyeségek szabadon terjeszthetőek a Facebookon keresztül? Hogyan lehetséges az, hogy miközben a Facebook nevű valami a világ lakosságának szabadidejét lassan és mind gyorsabban magába szívja, és lényegében gépek előtt ülő zombikat csinál belőlünk, addig a szabad világ szabad sajtója mindezt szinte szó nélkül nézi, hallgatja végig? Beleértve a saját Facebook általi rabszíjra fűzését is?
Visszatérve a
Facebook un. moderátor központjaira, azaz azokra a helyekre ahol élő emberek is vannak, s nem csak gépek, akiknek a feladata elméletileg az lenne, hogy biztosítsák ennek a molochnak a megfelelő, érdemi működését: Nem lenne az közérdekű információ, hogy az ezeken a helyeken szinte élet-halál uraiként cenzorkodó emberek milyen alapon vannak kiválasztva, s milyen protokollok alapján dolgoznak? Nem lenne az közérdekű információ, hogy konkrét ügyekben miért, mikor és mit döntöttek? Nem lenne célszerű ezeknek a helyeknek a működését közösségi ellenőrzés és szabályozás alá vonni? Az európai Facebook moderátor központ egyébként Írországban van… ott dolgozik néhány magyar anyanyelvű cenzor is… különféle baráti áttételeken keresztül a szerencsések nagyon ritkán rajtuk keresztül bízhattak valamiféle kedvezőbb elbánásban… a legnagyobb létszámú európai Facebook moderátor csoport, a német nyelvű. Ebben egyébként, több mint száz ilyen ember található. Nem tudni azonban hogy más nyelveken hányan cenzúráznak. Miért nem? Tavaly nyílt meg a Facebook varsói regionális központja. Ezen túl azonban erről a fiókról semmi sem ismert. Például az, hogy Magyarország hová tartozik? Kik a magyar nyelvű cenzorok? Milyen ügyeik vannak. Miért, hogyan, mit döntöttek?