Kiszagolják a macskák a szén-monoxidot 

Posted by

Ez most egy éven belül a harmadik eset az Egyesült Államokban. Az Arizona állambeli Queens Parkban a Keesling család 14 éves macskája, Winnie éktelen nyávogással ébresztette fel az éjszaka közepén a feleséget. „Olyan volt mintha zokogna. És nem hagyta abba” – mesélte később az asszony. A férj és a kisfiú már eszméletlen volt. Mrs.Keesling kitárta az ablakokat, riasztotta a tűzoltókat, és így megmenekültek.
Néhány hónappal korábban, tavaly ősszel a Wisconsin állam Reedsburg nevű elővárosában egy Crasie nevű macska mentette meg Kevin Shanahant és a feleségét. A rosszul működő gázkazán szén-monoxidot bocsátott ki. 15 éves jelzőkészülékük nem riasztott. (5 évente kötelező cserélni). De cicájuk éktelen zajt csapott, addig rohangászott fel-alá, amíg gazdái felébredtek. És rájöttek a baj okára.
Prissy, a sziámi macska volt
az első, aki bekerült a lapokba azért, mert jelezte a szén-monoxidot . Ő Holy Springben, Észak-Karolinában él. A család nagylánya, Susan Wild elfelejtette leállítani kocsija motorját, miután beállt a garázsba. A járó motor rendesen termelte a halálos gázt. Prissy cica a két kisebb gyerek szobájában aludt. Ugrálni kezdett az ágyukon, olyan furcsán viselkedett, hogy a gyerekek felébresztették a szüleiket: a cica megőrült? Nem, nem őrült meg. A család életét megmentő macskát megvizsgálta az Észak-Karolinai Egyetem Állatorvosi fakultásának tanára, Rachel Hack. Megállapította, hogy a cica olyan szagokat érez, amelyek számunkra, emberek számára észrevehetetlenek. És ez valószínűleg így van az összes macska esetében, mert tízszer annyi érzékelő sejt van az orrukban, mint az embereknek.