Csak 255 kilométerre van Bécstől – Ausztria perel Paks 2 miatt

Posted by

Az Európai Bírósághoz fordul Ausztria a paksi atomerőmű bővítése ellen – ezt jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium. Az Európai Bírósághoz fordul Ausztria a paksi atomerőmű bővítése ellen – jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn. Bécs azt szeretné elérni, hogy a testület semmisítse meg az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel tavaly ősszel jóváhagyták a beruházást.
Elsőként a Kronen Zeitung bulvárlap számolt be arról reggel, hogy a környezetvédelmi minisztérium kérelmezni fogja Paks2 leállítását. A bécsi vezetés szerint az Európai Unió már belátta, hogy az EURATOM egyezmény elévült, és egyértelműen az atomerőművek leszerelése mellett tette le a voksát. Ennek ellenére Magyarország 10 milliárd euró orosz hitelből újabb blokkokat épít.
Ráadásul Paks 180 kilométerre van az osztrák határtól, és egy esetleges földrengés okozta meghibásodás nagy veszélyt jelenthetne a környező országokra. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium szerint az atomenergia nem válasz a környezetszennyezésre, ezért a magyar kormánynak inkább a megújuló energiaforrásokra kéne koncentrálnia. A Kronen Zeitung azt hangsúlyozza, hogy az atomerőmű egy földrengés zónában van mindössze 255 kilométerre Bécstől. Az Európai Uniónak – írja a lap – végleg el kellene köszönnie az elavult EURAROM szerződéstől. Az újság megszólaltatja Reinhard Uhrig szakértőt, aki szerint az osztrák döntés „földrengést idézhet elő az Unióban”. Ha sikerül az Európai Bizottságnál győzni, akkor sorra kerül majd a többi tervezett atomerőmű: Dukovany 5 (Csehország), Bohunice 5 (Szlovákia), Belene (Bulgária) és Cernovoda (Románia). Ezzel Európa végleg elbúcsúzik majd a veszélyes, költséges és felesleges atomerőművektől.
Christian Kern osztrák kancellár tavaly októberben jelentette be, hogy Ausztria keresetet nyújt be Ausztria az Európai Bíróságnál a paksi atomerőmű tervezett bővítése miatt. Akkor még nem közöltek időpontot.”Egyértelműen ellenzem az atomerőmű bővítését. Még az Európai Bizottság is arra a következtetésre jutott a beruházást vizsgáló riportjában, hogy az erőmű soha nem lesz nyereséges hatalmas állami segítség nélkül” – mondta Kern a 12 és fél milliárd eurót felemésztő beruházásról.
Az osztrákok egyébként azért is ellenzik a bővítést, mert a paksi villamos energia olyan pluszkapacitást hoz a nemzetközi hálózatba, amely a német áramtőzsdén várhatóan megawattonként 70 eurócenttel lenyomja az árakat (jelenleg 21,5 eurón állnak). Mivel az osztrák piacon is a német tőzsde az irányadó, a hatást nem tudják elkerülni. A magyar kormány szerint viszont a Paks II. nem tartalmaz állami támogatást, és szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő beruházás.