Majmok

Posted by

Fekete Gy. Attila
Megértem az állatkert vezetőit. Az emberek egy részénél undorítóbb, önzőbb és alkalmazkodásra képtelenebb állat aligha létezik. De már ez a feltételezés is sértő az állatokra nézve, ezért bocsánat. De akkor minek nevezzük azokat, akik akkora kretének, mint akik miatt bezárt a gorillaház? Akiknek ugyebár „jogukban áll dörömbölni”, mert a hülye gorilla nem úgy pózolt, hogy az nekik jó legyen egy selfihez. Vakuzni pedig nekik aztán joguk van, muszáj, különben nem mutat jól a gép az instragramon.
Az állatvilágban ezek az embernek látszó izék (ezzel talán egyetlen értelmes élőlényt sem sértek meg) igen rövid életűek lennének. Ott, aki nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, jobb esetben csak kiközösíti a csapat, rosszabb esetben megeszik a táplálékláncban felette állók. Csak az embernek látszók lehetnek következmények nélkül ilyen és ekkora seggfejek.
Ezzel együtt nem vagyok biztos abban, hogy ez volt a legcélravezetőbb megoldás. Az állatkert így akaratlanul is fájdalmat okozott egy csomó kis és nagy gyereknek (bár nemcsak nekik), akik most jó ideig nem láthatják a kis gorillát.
Nem lehetett volna a dörömbölő-vakuzó kretén seggfejeket összezárni pár órára a hím gorillával? Neki magyarázhatták volna, hogy mihez van joguk, ha már megvették a méregdrága telót, meg, hogy a törpe gorilla a hibás, miért nem figyelt oda, amikor ők le akarták fotózni.
Bár kétségtelen tény,hogy ez a megoldás is hordoz némi kockázatot magában. A hülyékkel töltött órák hatására a gorillák elemberiesedhetnek.