EU: Magyarország többet áldozna érte

Posted by

Az euronews szerint a brexit ellenére is nagyobb költségvetést szeretne az Európai Uniónak Jean-Claude Juncker. A bizottsági elnök erről egy brüsszeli konferencián beszélt. Szerinte az unió GDP-jének 1.2 százalékára lenne szükség a mostani egy százalék helyett. Lázár János kancelláriaminiszter azt mondta, Magyarország hajlandó lenne többet áldozni egy erősebb unióért.
Nagy-Britannia kilépése éves szinten 12-13 milliárd eurós lyukat üt az büdzsén.“A brit barátaink 2019 március 30-án elhagynak minket, tehát addigra meg kell találnunk a helyes választ arra, ha egy nettő befizető tag kilépése miatt több milliárd eurótól esünk el” – mondta Jean-Claude Juncker. A következő költségvetési időszak 2021-ben kezdődik és Juncker szerint olyan közös politikákra kell a pénz, mint az uniós védelem, a biztonságpolitika, a migráció, a mezőgazdaság, vagy a felzárkóztatás.
Egy francia EP-képviselő szerint a hatékonyság lehet a kulcsszó a következő költségvetés összeállításánál. Az a cél, hogy úgy növeljük az európai költségvetést, hogy közben az európai polgárok pénzügyi kitettsége ne nőjön. Ehhez össze kell vonni bizonyos pénzügyi eszközöket, nagyobb hatrékonyság kell a költéseknél és jobban kell ellenőrizni a felhasznált forrásokat – mondta egy francia EP-képviselő. Lázár János kancelláriaminiszter azt mondta, Magyarország hajlandó lenne többet áldozni egy erősebb unióért. (euronews)