A veszprémi érsek össze-vissza beszél

Posted by

Márfi Gyula, veszprémi érsek a Szent Család vasárnapján megosztotta híveivel aggodalmát Európa kereszténytelenedése miatt. Aggodalma lehet, hogy jogos, de sajnos érvei nem állják ki a tények próbáját. Azt is lehet mondani, hogy érsek úr nem elég tájékozott. Vagy azt, hogy szándékosan torzítja a tényeket. Nézzük meg, hogy az érsek miben nem mondta az igazat, csakis az igazat…
Így fogalmazott. „Döbbenetes volt számomra, hogy a templomokkal zsúfolt Rómában az egyik állami egyetemre meghívták XVI. Benedek pápát egy előadás megtartására, majd visszamondták a meghívást, mondván, hogy az ő intézményük nem egy­házi, hanem világi egyetem… Ez olyan tettnek minősíthető, mintha mi templomainkba, múzeumainkba senkit sem engednénk be, aki nem tudja iga­zolni, hogy keresztelkedett és bérmálkozott.”

A valóság viszont: a római La Sapienza egyetemre tervezett látogatását és előadását Benedek pápa maga mondta le. A lemondás oka az, hogy diákok és tanárok tiltakoztak a pápa egyik beszéde miatt, amelyben XVI. Benedek egy osztrák filozófust idézve „igazságosnak és érthetőnek” mondta az inkvizíció perét Galilei ellen.
„Ugyancsak döbbenetes a karácsonyfák, betlehemek és keresztek eltávolí­tása Nyugat-Európa közterületeiről.”- mondta az érsek.

Az igazság az, hogy senki nem távolított el semmi, elég csak kilépni Veszprémből. Vagy megnézni Németország, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország városait. Protestáns országokban korábban sem voltak jászolok.

Az Európai Bizottság 2016-ban kiadott 3 millió példányban egy naptárt, amelyben megtalálhatók az Unió keletkezésének fontosabb dátumai és a világ nagy vallásainak ünnepei is. Hogy-hogysem: a keresztény ünnepeket kifelejtették. December 25-nél egy üres lapot találunk, egy mondattal a lap alján: “A jó barát megosztja foglalatosságaidat és osztozik örömöd­ben”- mondta az érsek. A valóság az, hogy az EU egy adventi naptárt adott ki, amelynek ezt már tudja az érsek úr nem része a karácsony napja December 25.

Miért mondta el mindezt a jó érsek? Hogy eljusson idáig..

Ezek után talán nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy a migráció támogatása mögött is a kereszténység elleni megmagyarázhatat­lan – és talán ördöginek is nevezhető – gyűlölet húzódik meg. Ahogy két­ezer évvel ezelőtt az írástudók és a farizeusok segítségül hívták az ál­taluk gyűlölt Pilátust, hogy megszabaduljanak Jézustól, úgy hívják ma is segítségül az ultraliberálisok az ultrakonzervatív muszlimokat, hogy vég­legesen felszámolják az európai kereszténységet, hogy megszabadítsák Eu­rópát Jézus híveitől. Azt természetesen nem állítjuk, hogy ez a migráció támogatásának egyetlen célja, de hogy az alapcélok közt jelen van, abban biztosak lehetünk.”

Ezek után nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy az érsek úr sokat tanulmányozta, és a gyakorlatban is alkalmazza az ötvenes évek „békepapjainak” módszereit.

 

Kép: Galilei az inkvizició előtt. Eppur si mouve.