A Mesterséges Intelligencia Istene

Posted by

Kapott már mindenki a Facebook-tól visszatekintő, személyre szabott összeállítást ez elmúlt évéről? Ez azt is jelenti, hogy a Facebook már nem egyszerűen interaktív felület, hanem a „Mesterséges Intelligencia” által személyessé tett rendszer.
Van egy félreértés a globalizmussal kapcsolatosan: sokan úgy gondolják, hogy az valami gigantikus kohó, amelyben minden nemzeti, egyéni jelleg eltűnik – ez tévedés. A „tudás alapú” kapitalizmus már nem nemzetekben gondolkodik, hanem lefúr a fogyasztókért – méghozzá világméretekben – a régiókig és még tovább a mikroközösségekig. De, mint Csányi Vilmostól tudjuk, ma a technikailag fejlett társadalmakban már nem a családi mikroközösség az alapegység, hanem az egyszemélyes közösség; mi magunk.
A jó hír az, hogy olyan korszakba léptünk, amelyre már nem a tömegtársadalmak a jellemzők, hanem minden személyessé válik. A rossz hír ugyanez, vagyis minden személyessé válik, tehát már nem bújhatunk el többé a tömegben. Például Kína arra készül, hogy minden lakosát, vagyis több, mint egy milliárd embert megfigyelés alatt tart, és ha valaki teszem azt valamilyen szabálytalanságot, vagy törvénytelenséget követ el, akkor már nem kap olcsó hitelt, vagy autóvezetői engedélyt stb.
Egy olyan új korszak előtt állunk, amelyben nemcsak a kézzel fogható pénz tűnhet el, (hiszen megjelentek a bankokat feleslegessé tevő elektronikus jóváírások, a kripto-pénzek), de maga a pénz is megszűnhet, hiszen a robotok által (remélhetően igazságosan, vagyis a korrupció által nem befolyásolt módon, ugyanakkor könyörtelen objektivitással) uralt életterünkben elegendő motiváló erő lehet majd az ember „jó” és „rossz” pontokon keresztül való „terelése”. Ez lesz csak igazán az érdem-szerinti, meritokratikus világ!
Ha ez a tendencia érvényesül, akkor a túlnépesedett világunk biztonságosabbá válik, de számolni kell akkor azzal is, hogy a mennyei és személyes Istenünk a továbbiakban a „Mesterséges Intelligencia” algoritmusaiba költözik.

Orosz Jenő