Milan focista lett az elnök

Posted by

Áram alig van az országban, de George Weah, az AC Milan volt labdarúgója lett az új Libériában elnök. Békésen zajlott a nyugat-afrikai ország elnökválasztás második fordulója, amelyben az egykori focista, George Weah, és a jelenlegi alelnök, Joseph Boakai mérkőzik meg az ország elnöki posztjáért. Ezt a pozíciót az afrikai kontinens első, és eddig egyetlen női elnöke, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson Sirleaf töltötte be eddig.
A sportolóból lett politikus, George Weah az első fordulóban ő kapta a több voksot, de nem érte el az 50 százalékot. A szavazatok összeszámlálása napokig tartott.
Weah 2005-ben veszített Sirleaf ellen, ez a tény bíztatta Boakait. A jelenlegi alelnök útépítést és 50 ezer munkahelyet ígért a megválasztása utáni 150 napban. Boakai szerint a demokrácia próbája lesz a mostani választás. Az első fordulóban még 20 jelölt volt, aztán már csak kettő.
Sirleaf elnöksége alatt béke volt az országban, de jövendő utódjára hárul a feladat, hogy felszámolja a korrupciót és az írástudatlanságot, az ivóvíz- és áramhiányt. (euronews)