Litván javaslat: ne legyen óraátállítás

Posted by

Litvánia bejelentette, hogy az Európai Unióhoz fordul azzal a javaslattal, hogy törölje el a nyári időszámítást. A balti nemzet parlamentje 76 igen szavazattal 7 ellenében, és 7 tartózkodás mellett felhatalmazta a kormányt, hogy az ügyben tárgyalásokat kezdjen az EU Bizottsággal.
“A kormány úgy döntött, hogy megkezdi az EU-n belüli megbeszéléseket arról, hogy a nyári irdőszámításra vonatkozó irányelv még mindig indokolt-e” jelentette be Deividas Matulionis, a miniszterelnök tanácsosa.
Egy idén közzétett közvélemény-kutatás szerint az ország népének 79% -a, 2,8 millió ember ellenzi az óra-átállítást. A XX. században elfogadott nyári időszámítást annak idején azzal idnokolták, hogy a hosszabb esti órák segítenek energiát megtakarítani.
Egy EU-szóvivő erre reagálva csak annyit mondott, szerint az egész Unióra kiterjedő, a nyári időszámításra vonatkozó szabályok segítenek elkerülni a közlekedési, a logisztikai és az energiaágazati problémákat, és több tanulmány szerint “bizonyos energiamegtakarításhoz vezetett”. De Matulionis azt mondja, hogy sok ember nem tud könnyen alkalmazkodni a változáshoz, és úgy érzi, hogy rövid távon negatív hatással van az egészségére. Ugyanakkor, tette hozzá a litván miniszterelnök tanácsadója, nincs bizonyíték a gazdasági előnyökről. Finnországban, Lengyelországban és Svédországban ugyancsak számos tekintélyes politikus kritizálja a rituálét, amelyet Észak-Amerika és Európa nagy részén használnak. (A Guardian alapján).