“Küldd el a Bárányt, a föld uralkodóját”

Posted by

’Sigmond Lóránt atya karácsonyi elmélkedése

Emitte Agnum, dominatorem terrae… (“Küldd el a Bárányt, a föld uralkodóját”). Küldd el a farkasok közé, hogy megtépázzuk, hogy felfaljuk Ôt. Hogy szidjuk, mert túl szelíd, mindenkinek meg akar bocsátani, hogy megvessük Ôt, mert kicsiny, jelentéktelen, rajongó; csak tanít, szenved, de nem tesz semmit, nem nyúl bele a világ folyásába. Küldd el a Bárányt, hogy agyarainkat vicsorítsuk rá, mert mindenbe beleszól, hogy megkötözhessük, kiforgatván szavait, elferdítvén tanításait, kilúgozva, felhigítva, hogy ne maradjon benne semmi isteni, csak a mi lapos, reménytelen emberségünk; küldd el Ôt, hogy ellentmondjunk neki, szembeszálljunk vele, és üssük, üssük, míg csak utolsót nem sóhajt.
Ezért hívjuk: “küldd el a Bárányt”? Nem Bárány kellene nekünk, hanem olyan, aki vasvesszôvel ver minket, és összetör, mint a cserepet. Ó, küldd el mégis a Bárányt. Ha összetörsz, igazad van, Uram, megérdemeltem, de attól már nem leszek jobb. Emlékezzél meg irgalmadról is, az gyógyíthat meg engem. A veréstôl nem leszünk jobbak, csak ha irgalmasságodat is megmutatod rajtunk, ha látjuk, hogy Neked jobban fáj a mi bûnünk, a mi sorsunk, a mi verésünk.
Küldd el a Bárányt, hogy megtanuljunk szeretni, hogy jóvátegyük, amit elrontottunk, hogy mi is tudjunk örömet szerezni Atyánknak, és hogy örülni tudjunk annak, hogy megszülettünk. Küldd el a Bárányt, a barátság zálogát, a mindent Rendbehozót, a Helyreállítót, a Kibékítőt, az új és örök Királyt, a Pásztort, aki hazavisz, a Testvért, aki egy velünk, akit ha megcsókolunk, az Istent csókoljuk meg és saját szebb magunkat.

’Sigmond Lóránt a cisztercita rend hazai vezetője volt a Rákosi korszakban. Polgári állást vállalt, orosztanári oklevelet is szerzett. Magánórákból élt Budapesten. Hittanóráit és cserkész megbeszéléseit az utcán sétálva végezte, hogy a hatóság ne tudja őket lehallgatni. Már a Kádár korszakban, 1961-ben letartóztatták. 1962-ben államellenes összeesküvés és hazaárulás vádjával 10 év, II. fokon 7 év börtönre ítélték. A Markó utcában, a Gyűjtőfogházban és Márianosztrán raboskodott, börtönkórházban veserákkal operálták, aztán kiengedték meghalni.