Európa tiramisuért guglizott

Posted by

Mit esznek az európaiak karácsonykor és szilveszter este? Érdekes statisztikát készített a Google arról, mik voltak azok a receptek, melyekre a legtöbben kerestek rá Európában a karácsony előtti időszakban. A vizsgálatot csak uniós országokban végezték el, és adataikat a rendelkezésünkre bocsátották.
Az évnek ebben a szakában Európa-szerte összegyűlnek a családok, hogy ünnepi fogások mellett töltsék együtt az év végét. De vajon saját nemzeti receptjeikre keresnek rá az európaiak, mikor a “nagy menüt” tervezik, vagy inkább idegen nemzetek konyháját preferálják? Mi volt a legtöbbször, legtöbb nemzet által keresett ételrecept? Európa egyes részein a szárnyasok – mint a pulyka és csirke – a menő, másutt azonban inkább a disznóból készült ételeket preferálják. Nézzük sorban, mit esznek az európai nemzetek karácsonykor!
Egyesült Királyság
Abritek leginkább gesztenyével töltött szárnyast készítenek karácsonykor, de népszerű a malacsült is, roston sült zöldségekkel, kenyérrel és áfonyaszósszal. Az étkezést általában a híres aszalt gyümölccsel és brandyvel ízesített karácsonyi puding, a náluk “egérpite” néven futó aprósütemény, a krémes sodóval tálalt “trifle” (vagyis borba áztatott piskóta pudinggal és tejszínnel), és csokoládés fatörzs zárja.
Franciaország
A franciák hagyományos karácsonyi vacsorájában visszatükröződik kifinomult gasztronómiájuk. A menüsor általában hagymalekváros libamájjal vagy osztrigával kezdődik, amihez pezsgőt isznak. Ezután jöhet a főétel, ami sokszor náluk is gesztenyével töltött szárnyas vagy kappan, végül csakúgy, mint brit szomszédaik, a sajt helyett vagy mellett ők is csokoládés süteménnyel, “csokoládés fatörzzsel” és pukkantós szaloncukorral zárják az étkezést. A belgáknál mindez annyiban más, hogy ott fehér hurkát vagy szárnyast adnak főételnek, és készítenek palacsintát, illetve kisjézus alakú brióst is.
Németország
A németek hagyományosan krumplisalátát esznek kolbásszal, vagy libát sütnek, amit vöröskáposztával tálalnak. Sokan készítenek sajtfondüt, vagy raclette-et is.
Olaszország
Bár a karácsonyról az olaszok sokféleképp gondolkoznak, abban egyetértenek, hogy az ünnepi lakoma az egyik legfontosabb része. Szenteste az olaszok is halat vagy tenger gyümölcseit esznek, nagyon népszerű a hétféle halból készített étel. Karácsony napján előételnek crostinit kínálnak, utána általában pulykát, szárnyast vagy malacsültet esznek, de van, ahol inkább borjút, ossobuco-t tálalnak, és természetesen elmaradhatatlan az olasz tészta is. A híres olasz kuglóf, a panettone az étkezés végén kerül sorra, hagyományosan olasz nugáttal és kávéval kísérve.
Spanyolország
A spanyolok karácsonyi asztala nagyon hasonló az olaszokéhoz: bár régiónként eltérő, hogy mi a főfogás, általában elmondható, hogy halat, rákot, sokan bárányt, pulykát fogyasztanak. A tradícionális desszertek viszont Spanyolország-szerte ugyanazok: nugát, marcipán, vagy szárított gyümölcsökkel készült püspökkenyér mind-mind a spanyol konyhára gyakorolt arab hatást mutatják.
Magyarország
Nem mondunk újdonságot azzal, hogy Magyarországon is leginkább halat esznek Szenteste, legyen az halászlé vagy rántott hal – német hatásra krumplisalátával. Rákövetkező nap azonban már változatos, hogy ki mit főz: sokan a töltött káposztára esküsznek, mások inkább disznótorost esznek, van, aki pulykát készít. Elmaradhatatlan azonban a diós-mákos bejgli, a mézeskalács, és a zserbó.
Görögország
A görögöknél általában disznó és pulyka a karácsonyi asztal főfogása, régiónként eltérően készítve. Ezen kívül a hagyományos piték, a vasilopitta (gyömölcsös sütmény), a melomakarona, a kourampiedesz, a baklava, a kantaifi az, amit készítenek.
És most nézzük, mire keresnek rá leginkább az emberek, mikor karácsonykor receptötlet után kutatnak: a hagyományos ételekre, vagy valami másra? A google adatai szerint korántsem a hagyományos ételek vezetnek, hanem valami más.
Bármily meglepő is, az idén a legtöbben a tiramisu receptjére kerestek rá. A klasszikus olasz desszert a legkeresettebb recept volt Spanyolországban és Belgiumban – és meglepő módon az olaszoknál is.
Spanyolország
A bikaviadalok és a flamenco hazája volt az, ahol a leginkább keresgéltek külföldi receptek után a karácsony előtti időszakban: a legtöbben a franciák egyik halreceptjére voltak kiváncsiak, őket követték azok, akik a Wellington-bélszín elkészítési módjára kerestek rá, desszertként pedig mindannyian a tiramisura fogadtak.
Luxemburg
A kicsinyke ország volt a második a sorban, aki a leginkább külföldi ételekre keresett: sütemények terén a németek csillag alakú fahéjas kekszére és Stollen-jére kerestek, főételnél pedig meglepő módon a magyar gulyásra és a mediterrán pitára.
Németország
A németek maradnak a hagyományoknál, ha főételről van szó, a desszertek és italok terén azonban nyitottabbak: legtöbbször a holland tojáslikőr receptjére és a francia Crème brûlée elkészítési módjára kerestek rá.
Belgium
A belgák szintén kölcsönöztek más európai nemzetektől: leginkább a tiramisu és a csokoládé mousse receptje érdekelte őket, főételként pedig az olaszok vadasreceptjére voltak kiváncsiak, a Spezzatino di Cinghiale-ra.
Egyesült Királyság
A németekkel ellentétben a britek ragaszkodnak bevált desszertjeikhez, a főételeknél azonban esélyt adnak az újdonságoknak is: idén a legtöbben a vörös káposzta elkészítésére kerestek rá. Ezen kívül arra voltak a leginkább kiváncsiak, hogyan hasznosíthatják a karácsonyi pulyka-maradékot.
Magyarország
Mi sem kísérletezünk szívesen idegen ízekkel karácsony előtt, de azért mégsem csak és kizárólag a hagyományos ételekre keresünk rá: első helyen végzett ugyanis a rákeresések száma alapján a sajtos rúd recept, második lett a bejgli tészta, harmadik a mézeskalács, negyedik a halászlé, és ötödik a kókuszgolyó.
Franciaország és Görögország
Az összes vizsgált ország közül ez a kettő volt az, ahol csak a hagyományos receptekre kerestek az emberek, legyen szó desszertről vagy főételről.
Érdekesség egyébként, hogy sokszor nem is egy konkrét receptre, hanem egy-egy tévécsatorna vagy szupermarket receptjére keresnek rá, például a belgák esetében, Luxembourg pedig a párolás módjára volt nagyon kiváncsi. Az olaszok elegánsan inkább csak általánosságban keresgéltek a neten a “szilveszteri receptek”, “karácsonyi receptek” és “újévi receptek” keresőszavakkal.
A kutatás módszertana: a Google gyűjtése azon alapszik, hányan használták keresésükben a “recept” szót. A gyűjtés nem tartalmazza azokat a kereséseket, melyekben nem szerepelt a recept szó, csak az étel neve. (euronews)