A katalánok fele spanyol, fele katalán akar lenni

Posted by

Katalónia megosztott. Az országrész függetlenségért kampányoló pártok együttesen 47.3 százalékot, a Spanyolország mellett kiálló pártok összesen 43.3 százalékot szereztek a rendkívüli választáson. A két nagy blok mellett néhány kicsi párt is mandátumot szerzett. Az MTI helyszíni tudósítása szerint szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az egységes Spanyolországért kiálló Állampolgárok (Ciudadanos) 37 mandátummal az új törvényhozás legnagyobb képviselőcsoportját alakíthatja meg. Elvileg ők alakíthatnának katalón kormányt, kérdés, tudnak-e?
A különválásért kűzdő pártok sem szereztek együttesen abszolút többséget. Koaliciós kormányuk ezért szintén nehezen megalakítható. A legnagyobb vereséget a Spanyolországban kormányzó Néppárt szenvedte el a szavazatok 4,2 százalékának köszönhetően (180 ezer voks) 3 politikusa képviseli majd. Az október vége óta Belgiumban tartózkodó menesztett katalán elnök, Carles Puigdemont és négy volt minisztere a brüsszeli kongresszusi központból követte a tartományi választás eredményeit. Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) 21,6 százalékos (940 ezer szavazat) támogatottsága 34 képviselői helyet ér.
Mivel a szeparatista pártok szerezték meg a parlamenti többséget, ezt erős felhatalmazásnak érzik egy függetlenségi népszavazás megszervezéséhez.
A menesztett katalán kormány oktatási minisztere, Clara Ponsatí, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) ) tagja úgy fogalmazott, végig egyenlőtlen feltételek mellett küzdöttek, de mindig nyertek. Ez egy demokratikus, legitim felhatalmazás számukra. Tárgyalnunk kell, de a madridi kormány már nem söpörheti félre a katalán nép véleményét”.
A Katalán Köztársasági Baloldal (Esquerra Republicana de Catalunya) képviseletében a menesztett kormány mezőgazdasági minisztere, Meritxell Serret közölte, már másnap szeretnének hazatérni, de először a spanyol kormány reakciójára kíváncsiak. Arra, hogy a spanyol igazságszolgáltatás megváltoztatja-e álláspontját ügyükben vagy sem.
A Spanyol Legfelsőbb Bíróság december 5-én megsemmisítette a volt katalán elnök és exminiszterei ellen indított európai elfogatóparancsokat, de a nemzeti elfogatóparancsok továbbra is érvényben vannak.
Az első eufória után még számos kérdés a levegőben lóg – mondja az Euronews tudósítója. Pugdemont és volt miniszterei kifejezték hazatérési szándékukat. Másik eltökélt vágyuk, hogy Európa is meghallja függetlenségi mozgalmuk hangját. De egyik sem lesz egyszerű…
A jogszabályok értelmében az új katalán törvényhozásnak január 23-áig kell megalakulnia.