A vasöklű Fidesz és a megzavarodott ellenzék

Posted by

Vásárhelyi Mária

Hogy a közvélemény szemében mitől látszik olyan erősnek a sziklaöklű Fidesz? Nos például attól, hogy amikor az ellenzéki pártok egyszerre kapnak sokmilliós büntetést a Fidesz egyik meghosszabbított karjától az Állami Számvevőszéktől, amelynek elnöke történetesen éppen egy volt fideszes országgyűlési képviselő, akkor – bár minden megbüntetett párt vezetője leszögezi, hogy a büntetés megalapozatlan és törvénysértő – azonnal elkezdenek adományokat gyűjteni, hogy a megalapozatlan és törvénysértő büntetést kifizethessék.
Jól lehet nemcsak arról nincs fogalmuk, hogy konkrétan mit kifogásol a bérbe vett ingatlanok bérleti díjával kapcsolatban az ÁSZ, sőt van olyan párt, amely azt sem tudja, hogy éppen melyik ingatlanjáról van szó, és az is egyértelmű, hogy most azért bünteti őket, amiben 2014-ben még semmiféle kivetnivalót nem talált. Az ellenzéki pártok mégis, ahelyett, hogy a törvénytelenség és a hatalommal való visszaéléssel szemben az ellenállás lehetőségén gondolkoznának, azonnal behódolnak. Pedig maga a hivatkozási alap, az “ingatlanok bérlésének piaci ára” is teljesen abszurd fogalom. Én például konkrétan tudok két lényegében egyforma lakásról a belvárosban, amelyek közül az egyiket 88 ezer forintért, a másikat 150 ezer forintért adják ki. A piaci árnak éppen az a lényege, hogy a piac határozza meg és nem az ÁSZ. Hiszen egy lakás árát millió tényező befolyásolja.
A kirótt büntetések összege nagyon eltérő, és éppen akkora, amely alapjaiban rengetheti meg az ellenzéki pártok választási kampányának finanszírozását. Simicska Lajosnak, ill. az általa támogatott pártnak kb. akkora teher kifizetni a 660 milliót, mint a Párbeszédnek vagy az Együttnek a 15-20 milliót. Azzal a különbséggel, hogy Simicskának vannak pótlólagos forrásai, ezeknek a a kis pártoknak viszont nincsenek.
Milyen példát mutatnak ezek a pártok civil kurázsiból a lakosságnak, ha azonnal befekszenek a hatalmi önkénynek? Miért csodálkozunk a “kisemberek” gyávaságán és önfeladásán, ha ezt a példát látják választott képviselőik viselkedésében is?
Az Állami Számvevőszék és egyetlen más állami ellenőrző szerv sem vizsgálta egyszer sem, hogy Orbán Viktor és oligarchái, vajon a piaci áron jutottak-e kastélyokhoz és más ingatlanokhoz, piaci áron vásárolják-e fel Magyarország összes értékes ingatlanját, bankokat, erőműveket, gázvezetékeket stb. És azzal sem foglalkoznak, hogy vajon honnan van minderre pénzük. Azt viszont górcső alá veszik, hogy ezek a nyomorúságos körülmények között működő, a folyamatos kiszáradás határán lévő kis ellenzéki pártok az ÁSZ által önkényesen meghatározott összegért bérelnek-e ingatlant, hogy egyáltalán létezni tudjanak.
Ha most ezek a pártok szófogadóan befizetik a törvénytelen és önkényesen kiszabott büntetést, akkor ezzel nemcsak legitimálják azt, hanem a Fidesz mindent legyűrő erejét is demonstrálják. És a saját gyengeségüket.
Jó ideje azt gondolom, hogy nem az áldemokratikus intézmények elfogadásában kellene együttműködniük az ellenzéki pártoknak, és ezzel legitimálni ezeket, hanem a tagadásban és ellenállásban.
Magyarországon már régen nincs demokrácia, nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere, a hatalom mindenféle külső kontroll nélkül, önkényesen dönt minden kérdésben. Azok, akik még mindig úgy viselkednek, ahogyan a demokrácia szabályai előírják, valójában beszállnak a játszmába és legitimálják az önkényt. Persze a konstans ellenállás sokkal kockázatosabb, munkaigényesebb és nehezebb feladat, mint a Fidesz játékában való részvétel. De meggyőződésem szerint addig amíg az ellenzéki pártok partnerek abban, hogy a ,Fidesz által önkényesen kialakított szabályok szerint játsszák a politikát, addig nincs esély a rendszer megbuktatásra.