Vegyél bort, drágám! – mondta a merénylet után

Posted by

Vádat emeltek három máltai férfi ellen Daphne Caruana Galizia meggyilkolása miatt. Az oknyomozó újságírónő elleni merénylettel összefüggésben tíz embert tartóztattak le a máltai hatóságok hétfőn. Az 53 éves riportert az autójába rejtett bombával ölték meg októberben. Daphne Caruana Galizia azzal vált ismertté, hogy magas rangú politikusokat vádolt korrupcióval, blogját sokan olvasták.Többször kritizálta Joseph Muscat máltai miniszterelnököt is. A szigetország kormánya 1 millió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a felelősök kézre kerítésére. A nyomozást több külföldi szakértő, a többi között az FBI, az Europol és a holland titkosszolgálat emberei is segítették.
Daphne Caruana Galizia feltételezett gyilkosa, George Degiorgio mobiltelefonon hallgatta végig a robbanást, amely végzett a korrupciós ügyeket vizsgáló máltai újságírónővel – mondta Keith Arnaud, a máltai rendőrség gyilkossági osztályának vezetője szerdán az ügyben illetékes vallettai bíróság előtti meghallgatáson.
A mobiltelefonokról kinyert adatok szerint George Degiorgio testvére, Alfred és a harmadik gyanúsított, Vince Muscat többször is az újságírónő lakhelyére, Bidnijába látogatott a merényletet megelőzően. Szakértők megtalálták Alfred Degiorgio DNS-ét egy elhagyott cigarettacsikken az egyik helyi kilátónál.
Arnaud szerint az őrizetben lévő három vádlott ellen egyre erősödik a gyanú. George Degiorgiót azzal vádolják, hogy SMS-üzenettel indította be az újságíró kocsijába rejtett pokolgépet egy hajóról, miközben a robbanást telefonon hallgatta végig, a testvérével volt vonalban. A fivér nem volt messze október 16-án a bűntény helyszínétől, és figyelemmel kísérte az 53 éves Galiziát, míg járműve fel nem robbant.
A telefonbeszélgetés a két gyanúsított között 107 másodpercig tartott. Arnaud megjegyezte, ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az újságírónő gépkocsin a házától a robbanás helyszínéig hajtson. George Degiorgio a merényletet követően SMS-t küldött a barátnőjének: “Vegyél bort, drágám!”.
Egyelőre nem világos, hogy a vádlottak csak végrehajtói voltak-e a gyilkosságnak vagy valaki más rendelte meg. A hármas tagadta a vádakat.Galizia egyebek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került. Halála idején 42 jogi eljárás folyt ellene rágalmazás miatt. A férje politikai gyilkosságról beszélt. (euronews, MTI, index)